Fri ytring

Fri ytring. Synspunktene som presenteres her er skribentens egne og samsvarer nødvendigvis ikke med Forfatterforbundets holdning.

Et forsøk på å sikre papirbokas fremtid

Et forsøk på å sikre papirbokas fremtid

Jeg har bestemt meg for å undersøke to digitale, litterære fenomener som har slått an hos unge for å prøve å finne en måte å gjete de unge tilbake mot litteratur i bokform i ny og ne på, og dermed sikre den trykte bokas fremtid. Ønsk meg lykke til.

les mer
Praksisstudenten hilser

Praksisstudenten hilser

Vær hilset alle flotte lesere! Jeg heter Anette Kristiansen, og har vært så heldig å få lov til å tilbringe praksisperioden min her hos Forfatterforbundet. Her er en kort tekst som forhåpentligvis gir dere et inntrykk av hvem jeg er.

les mer
Tenk om det plutselig ble stille?

Tenk om det plutselig ble stille?

Hva tenker du om kultur? Tenker du at du ikke bryr deg så mye? At teater, opera og sånne ting er noe du aldri går på, at det derfor ikke er så viktig i livet ditt? Tenker du at det er noe som heter «fin-kultur» som er noe de andre driver med, noe du avskyr fordi du tenker det er snobbete? At du har vært på teater én gang og ikke skjønte en dritt, eller kjedet det ihjel? Og teker du at nå under denne pandemien så er ikke kultur det vi bør bruke penger og tid på, vi får ta det siden?

les mer
Litteraturpolitikk med stor L

Litteraturpolitikk med stor L

Norsk Kulturråd har nå vedtatt nye retningslinjer for de skjønnlitterære innkjøpsordningene for voksne og for barn og unge. De vedtatte retningslinjene vil helt sikkert bli diskutert, og om få år vil de ganske sikkert også bli justert på nytt. Det aller viktigste med innkjøpsordningene er helheten som sørger for rammer som gjør det mulig å arbeide langsiktig og skikkelig med litteratur i Norge.

les mer
Han ville voldta meg, sa han…

Han ville voldta meg, sa han…

… før han ba meg om å vurdere bokmanuset hans. Forlagsbransjens nedfallsfrukt har fått ligge og gjære altfor lenge uten at noen har kastet dem, men nå er det nok. Min opplevelse med seksuell trakassering er ikke enestående. Dessverre har det blitt gjort altfor lite for å motvirke dette, selv om man vet bransjen er liten og dermed ekstra sårbar. Risikoen ved å varsle kan oppleves stor.

les mer
Noen små tips til sylferske forfattere

Noen små tips til sylferske forfattere

Først av alt … GRATULERER med å ha jobbet fram ditt første manus. Det er en milepæl som jeg selv husker som noe helt vanvittig stort. Men, det er nå utfordringene kommer, og jeg kan love deg at de står i kø. I dag tenkte jeg at jeg ville si noe til deg som fersk forfatter om det å få tilbud om utgivelse fra forlag, hva du bør tenke gjennom og litt om dine rettigheter.

les mer
Ikke lenger så svart/hvitt

Ikke lenger så svart/hvitt

Skillet mellom forlag og selvpublisering er stadig mer utflytende. Er det selvpublisering når universiteter betaler forlag for å gi ut boka? Er det forlag når forfatter betaler utgivelsen og samtidig kun får en andel av salget? Hva når forfatter starter eget forlag og hyrer inn fagfolk til bokprosjektet sitt? Hva når disse fagfolkene er de samme som dem som jobber i forlag? Hvem tar egentlig risikoen for bokutgivelsen?

les mer
Strømming – hva litteraturen kan lære av musikkbransjen?

Strømming – hva litteraturen kan lære av musikkbransjen?

Jørn Lier Horst og flere forfatterkolleger hevder i en kronikk i VG at forfatterinntektene i bokstrømmemarkedet vil øke dersom Storytel får tilgang til Fabel-repertoaret og vice versa. Forfatternes optimisme rimer dessverre dårlig med erfaringene fra musikkbransjen, der strømmetjenestene selv, ikke kunstnerne, er blitt sittende med makten.

les mer