Blogg

En liten hilsen før sommeren

En liten hilsen før sommeren

Vel tre år etter oppstarten av Forfatterforbundet kan vi puste litt roligere. 26. mai 2021 kom avgjørelsen i voldgiftsretten. Vi skal disponere 13% av de skjønnlitterære midlene av bibliotekvederlaget. Veien fram til denne avgjørelsen var lang, strevsom og kostbar. Og det var en arbeidsseier for styret, sekretariatet og alle blant medlemmene ellers som har bidratt. Tusen takk til alle.

les mer
Om bibliotekvederlagssaken

Om bibliotekvederlagssaken

Alle opphavere med bøker til disposisjon for utlån i bibliotek er med på å opparbeide det årlige bibliotekvederlaget. Er det da urimelig at et stort antall opphavere som tidligere ikke har fått være med forvaltningen av midler de er med på å opparbeide, fordi de ikke kan organisere seg, nettopp organiserer seg for å få forvalte en andel av pengene de selv rettelig har vært med på å utvirke fra Staten?

les mer
Fremad, kolleger!

Fremad, kolleger!

Kjære litteraturvenner, det er nok av andre litteraturutfordringer å bruke energien på framover. Forfatterforbundet er ikke en fiende. Det eneste vi har krevd, er å bli noenlunde likt behandlet. Det var retten enig i. La oss gå videre nå.

les mer
Den nye uvirkelighetslitteraturen

Den nye uvirkelighetslitteraturen

I arrangementet «Den nye uvirkelighetslitteraturen» under Norsk litteraturfestival snakket forfatterne Lars Petter Sveen og Erik Fosnes Hansen om hvorfor bøkene deres ofte innehar magiske elementer som bryter med vår oppfatning av virkeligheten, og om mulighetene som ligger i denne typen litteratur.

les mer
Ensidig debatt om fiksjonens etiske grenser

Ensidig debatt om fiksjonens etiske grenser

I arrangementet «Fiksjonens etiske grenser» diskuterte tre forfattere som har skrevet såkalt virkelighetslitteratur spørsmål knyttet til det etiske aspektet ved denne typen tekster. Forfatterne som deltok var Hanne Ørstavik, Olaug Nilssen og Sandra Lillebø. Samtalen ble moderert av Preben Jordahl.

les mer
Instagram: poesiens nyeste tumleplass

Instagram: poesiens nyeste tumleplass

av Anette Kristiansen, praksisstudent fra Westerdals. Jeg har lenge hatt lyst til å se nærmere på det litterære mulighetsrommet Instagram har skapt, og har derfor tatt en prat med to poesientusiaster som har mange gode refleksjoner rundt nettopp dette.

les mer
Fremad, kolleger!

Ny strømmeaktør gir nye muligheter

Den svenske strømmetjenesten Nextory etablerer seg i Norge. I et marked som fram til nå har fungert som et «duopol+1» med Storytel som den dominerende tjenesten, Fabel som utfordrer, og med Ebok+ som en tjeneste som ikke har sluppet helt til, er det usikkert hvordan markedet vil utvikle seg med flere aktører. Hvis økt konkurranse betyr at både lyttere og forfattere kommer bedre ut, er det bra. Hvis det går som på musikkområdet, der konkurransen mellom plattformene førte til at innholdsprodusentene knapt får betalt, er det ikke bra.

les mer
God jul og godt nytt år!

God jul og godt nytt år!

Styret og sekretariatet i Forfatterforbundet ønsker alle medlemmer, samarbeidspartnere og støttespillere en fredfull jul. Vi håper dere alle finner tid og rom til å lage den julefeiringen dere selv ønsker. Kanskje blir det endelig tid for å lese boka som ligger på vent?

les mer