Logo Forfatterforbundet
De nominerte til Rivertonprisen 2022
De nominerte til Rivertonprisen 2022

De nominerte til Riverton-prisen 2022

Denne uken avvikles Krimfestivalen i Oslo, og tradisjonen tro ble årets nominerte til den prestisjetunge Rivertonprisen, "Den gylne revolver", offentliggjort under åpningen av festivalen. Vi gratulerer!

Rivertonprisen, "Den gyldne revolver", deles årlig ut av Rivertonklubben til forfatteren av det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur. Prisen ble opprettet i 1972 og tok sitt navn etter den da fremste norske kriminalforfatter, Stein Riverton. Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.

Juryen i år består av Sarah Natasha Melbye, Jon Ewo og Hans H. Skei

Årets nominerte er:

Myriam H. Bjerkli: Grønnøyd monster. Bjerkli har en lang forfatterkarriere bak seg, men begynte først å skrive krim i 2017. Nå er hun nominert for den femte boken om politietterforskeren Håkon Haakonsen.
Juryens begrunnelse: En eldre mann blir funnet i veikanten i snøen med knust skalle. Dette er noe av starten på en samlivsthriller hvor den nygifte Vibeke begynner å bli redd for ektemannen sin. Hun får nemlig anonyme brev om at han drepte sin første kone. Og at hun risikerer å bli neste offer. Bjerkli har skrevet en spennende thriller som utforsker de tetteste relasjoner og går inn der hvor det gjør vondt. Sjalusi og dødsangst er undertemaer i denne femte kriminalromanen fra forfatteren.

Ingrid Berglund: Den svarte svanen. Dette er Berglunds første krim på 10 år. Hun har skrevet fire krimromaner før denne (I fjor intervjuet vi forfatteren sammen med hennes søster, Anita, som også skriver krim, du kan lese intervjuet her).
Juryens begrunnelse: Den unge dødsboadvokaten Oda Krohg og hennes aldrende assistent, Reidar Simonsen samarbeider i en liten etterforskningspraksis, med mer eller mindre hell. Når en syk kvinne ber om hjelp til å finne sønnen som angivelig druknet fem år tidligere, tar de oppdraget. Men det som kan se ut som en jobb for å gi en døende mor ro, viser seg å være både større og mer skremmende. Det er mye som ikke stemmer, og mange som vil forhindre sannheten i å komme frem. Med koronapandemien som bakteppe legger Oda og Reidar ut på en farefull jakt på sannhet, i denne stilsikre og spennende historien med et umake, men svært fornøyelig, par i hovedrollen. Den svarte svanen er Berglunds femte kriminalroman, ti år etter den forrige.

Torkil Damhaug: Hund uten grav. Damhaug har mottatt prisen to ganger før for Ildmannen (2011) og En femte årstid (2016)
Juryens begrunnelse: Ondskapen oppstår når noen ødelegger noe i en annen.» Sitatet kan stå som motto for denne romanen der så mye ødelegges i dysfunksjonelle familier, blant sårbare barn og ungdommer, i nære forhold som hvor det gjør mest skade. Det hele tar virkelig av idet en programleder i NRK, feminist og kjendis, blir funnet drept i sin søsters hjem. Drapet berører mange, og farligheter lurer på mange kanter. Uhygge og spenning preger denne boken som også er en samtidsroman i og med at den tar opp fenomener som metoo, nettroll og rasisme. Velskrevet, med skiftende synsvinkler, et rikt persongalleri og en uhyre kompleks intrige, har romanen utvilsomt også skjønnlitterære kvaliteter.

Johan Høst: En nasjon i sjakk. Dette er Høsts debutroman, som umiddelbart ble en salgssuksess.
Juryens begrunnelse: Norges statsminister blir kidnappet, og holdes fanget i et glassbur utenfor Stortinget. Kidnapperne har kun ett krav: det skal spilles et sjakkparti om statsministerens liv. Brikkene på sjakkbrettet representerer samfunnstopper og personer i statens tjeneste, og for hver brikke som tapes, vil også et menneskeliv gå tapt. Politiduoen Anton Block og Björk Jónsdottir står ovenfor en enorm oppgave. Rundt statsministerens hals henger et bombedisplay, der nedtellingen allerede er i gang. Om 24 timer er partiet over. Høsts thriller-debut har høyt tempo og smarte plottvister.

H.S. Palladino: Den som frykter snøen. Også Palladino er debutant og har, som Høst, hatt stor suksess med sin krimroman.
Juryens begrunnelse: Bjørk Isdahl blir oppringt av en tidligere klient. Hun har egentlig sluttet som terapeut for rusmisbrukere. Men Azora overtaler henne til et møte. Møtet blir skjebnesvangert fordi Azora faller ned fra taket på bygningen hvor de skulle møtes. Bjørk kommer straks i politiets søkelys. De tror det var et drap. Palladino har som debutant skrevet en svært god krim. Stadig kommer det nye twists i romanen og man håper at boka aldri tar slutt. Det er en psykologisk thriller som gir og gir og aldri slakker av på tempoet.

Prisen deles ut torsdag 30. mars på Litteraturhuset i Oslo.

Du finner flere artikler under: