Logo Forfatterforbundet
Forfatter Ida S. Skjelbakken er også en anerkjent illustratør. Foto: Figenschou forlag (omslag)/Schibsted forlag/Bladkompaniet.
Forfatter Ida S. Skjelbakken er også en anerkjent illustratør. Foto: Figenschou forlag (omslag)/Schibsted forlag/Bladkompaniet.

Forfatter prisnominert som illustratør

Denne uken ble de nominerte til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur 2022 presentert. Blant de nominerte finner vi den populære serieroman-forfatteren Ida S. Skjelbakken. Hun er nemlig også en anerkjent og ettertraktet illustratør for andres bøker i tillegg til sine egne, og er nå nominert for sine illustrasjoner til Arne Lindmos Trollheim-serie.

 

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur deles hvert år ut til forfattere, illustratører, tegneserieskapere og oversettere av bøker på norsk og samisk. Prisen deles ut i sju kategorier: Litteraturprisen, bildebokprisen, fagbokprisen, tegneserieprisen, debutantprisen, illustrasjonsprisen og oversetterprisen, og det er i kategorien Illustrasjonsprisen vi finner forfatter og illustratør Ida S. Skjelbakken blant de nominerte (se alle de nominerte her)

I nominasjonen står det  følgende om illustrasjonene til Ida:
De to første bøkene i Trollheim-serien, Kråkeslottets hemmelighet og Hevneren fra Helheim, er mettet med handling og spenning. Bøkene tematiserer vennskap, utenforskap, forelskelse og vanskelige hjemmeforhold. Illustrasjonene til Ida Skjelbakken har stor betydning for stemningen og spenningen i historiene. Bøkene har detaljerte kart i svart–hvitt, og store fargebilder over enkelt- og dobbeltsider. Illustrasjonene er detaljrike, overdådige, fargesterke og fulle av kontraster. Bildene framstår av og til som skremmende realistiske, og Skjelbakkens stil kommer til sin fulle rett i bildene av natur, interiør og overnaturlige vesener.

Bøkene vant i fjor ARKs barnebokpris.

Mystikk og kjærlighet

Ida er ellers ikke ukjent med bøker mettet med handling og spenning. Hun står selv bak de to populære seriene Krøniken om Ylva Alm på 25 bøker (første bok lansert i 2012, siste i 2016) og Nattergalen på 10 bøker (første bok lansert i 2018, siste i 2020), serier hun selv har illustrert forsidene til.
Krøniken om Ylva Alm er lagt til 1700-tallet og forteller historien om Ylva som har spesielle evner. Serien er full av både mystikk og kjærlighet, men berører også blant annet hekseforfølgelsene. Serien Nattergalen er lagt til slutten av 1800-tallet og mye av handlingen foregår i datidens bordellstrøk på Vaterland. Begge seriene har vært rost opp i skyene av leserne.

I de senere årene har hun imidlertid vært en hyppig brukt illustratør for andres bøker, ikke minst andres serieromaner. Hun har blant annet laget omslagene til Kaja Nylunds serie Nordavind, Kristin S. Ålovsruds Blomster og blod og Stine Langtangens Eikegården. I tillegg til illustrasjonene til Trollheim-bøkene, som hun nå er nominert for, har hun også illustrert Sigrid Olsens barnebokserie Trippelgjengen.

Eventyrlysten

Ida har alltid selv vært eventyrlysten og har store deler av livet bodd utenfor Norge, og livet hennes kan sannelig kalles både variert og spennende. Hun har blant annet studert kunst hos maleren Inger Sitter og billedhuggeren Fritz Røed i Italia, lært seg karate i Okinawa i Japan, og tatt utdanning som livvakt i Napoli. En ferie i Florida endte med kjæreste som også ble en kollega; de drev en skyteskole sammen i Miami. Oppholdet i USA endte dessverre imidlertid på verst tenkelige vis; med 6 måneder i fengsel, beskyld for identitetstyveri og ulovlig våpenbesittelse. Oppholdet resulterte i boken Fangen på celle nr 17 (fra 2014), hvor hun skriver om det tøffe livet i fengselet. Mens hun var fengslet, fikk hun imidlertid bruk for sine kunstneriske evner ved å tegne de andre fangene mot betaling, og både skrivingen og tegningen i fengselet ga spiren til et profesjonelt liv som både forfatter og illustratør.

Hun er i dag gift med illustratør Kjetil Nystuen og før pandemien bodde de flere år i kystbyen Agropoli i sør-Italia. De bor nå på Rånåsfoss med sine to små barn.

Leserne håper nok på flere bøker fra Ida, og i et intervju nylig med Stomperud magasin fikk vi et hint om at hun lekte med tanken om en ny serie, kanskje med utgangspunkt i hennes lokalmiljø på Rånåsfoss. Det er bare å krysse fingrene!

Utdelingen av prisen finner sted fredag 24. mars og deles ut av ved kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Du finner flere artikler under: