Logo Forfatterforbundet
Vinnerne av Kritikerprisen 2022: Brynjulf Jung Tjønn, Julia Kahrs, Sindre Hovdenakk, Tore Rem og Ingrid Haug. Foto: Eystein Hanssen
Vinnerne av Kritikerprisen 2022: Brynjulf Jung Tjønn, Julia Kahrs, Sindre Hovdenakk, Tore Rem og Ingrid Haug. Foto: Eystein Hanssen

Kritikerprisen til Brynjulf Jung Tjønn

Litteraturkritikerprisene for 2022 ble i dag delt ut på Litteraturhuset i Oslo. Kritikerprisen for beste skjønnlitterære voksenbok ble i år tildelt Brynjulf Jung Tjønn for Kvit, norsk mann.

 

Brynjulf Jung Tjønns diktsamling fikk mye oppmerksomhet da den kom ut i fjor og har mottatt svært gode kritikker. Diktene tar  utgangspunkt i norsk oppvekst som adoptivbarn. Forfatteren er selv adoptert fra sør-Korea og diktene bygger på hans egne erfaringer i møte med det norske samfunnet.

I sin tale til prisvinneren sa blant annet Ingunn Økland:

Kvit, norsk mann er en vemodig protest mot rasisme. Den er en utpreget samfunnsnyttig bok som også har mye å bidra med når et nyopprettet utvalg nå skal i gang med å granske utenlandsadopsjoner til Norge. Ja, «Kvit, norsk mann» er et vemodig, vitalt og nødvendig bidrag til samtidslitteraturen.

Det ble også utdelt priser for beste sakprosabok, for beste oversettelse og for beste barn- og ungdomsbok. Vinnerne i disse kategoriene ble:

  • Beste sakprosabok for voksne: Tore Rem for Olav V. Ensom majestet. 1946–1991
  • Beste oversettelse: Ingrid Haug for Hjem av Marilynne Robinson
  • Beste barne- og ungdomsbok: Julia Kahrs for Familien Brattbakk

I tillegg ble Sindre Hovdenakk tildelt prisen som Årets litteraturkritiker 2023 for sin innsats som kritiker i blant annet VG og Prosa.

Prisen er et trykk av Gro Finne.

Vi gratulerer vinnerne!

Forfatterforbundet støtter Kritikerprisen med kr 10.000,-. Les mer om prisen og hvorfor vi støtter den økonomisk.

Du finner flere artikler under: