Forfatter Margareth Anker
Forfatter Margareth Anker. Foto: Silje Carlsen

Møt Margareth Anker

Tastaturprat :
Idéen bak spalten er å bli litt bedre kjent med norske forfattere på en uformell måte. Det stilles et fast sett med spørsmål som forfatterne svarer på.

Margareth Anker er 51 år, utdannet sykepleier og debuterte som forfatter i 2014. Nå skal hennes bok Alvina, det venneløse trollet bli film.

Hun har utgitt Lykkerus (2014), Maskenes narr, lukten av kjærlighet (2016), Alvina, det venneløse trollet (2018), Sølve Fiskesprett (2019) og Sølve Fiskesprett og Olivia Bomullsdott (2020). Bøkene er utgitt via forskjellige forlag.

Når begynte du å skrive og når ble skrivingen et forfatterskap?

Fra jeg lærte å skrive har skriftspråket gitt meg gleder via brevvenner, minnebøker, lyrikk og dagbøker. I voksen alder begynte jeg å skrive dramaturgi, som jeg har fremført for et bredt spekter av mennesker. Tilbakeblikket midtveis i livet førte til at tanker ble sortert og nedskrevet. Prosessen pågikk over to år og resulterte i utgivelsen av Lykkerus i 2014.

Fortell kort om hvordan du skriver og arbeider frem dine bøker

Manusutviklinger er mentale utarbeidelser. Jeg memorer mennesker og hendelser i hverdagslivet, og former karakterer og historier i tankekart før fingrene farer over tastaturet.

Hvor skriver du?

Turnusarbeid i akuttmottaket og på intensiv i Arendal og Oslo gir meg variabel skrivetid, og jeg bruker alle sju dager i uken til mitt forfatterskap. Når tiden tillater, kan jeg skrive hvor som helst fordi andre sanser går i dvale når jeg er skriveverdenen.

Hvordan var prosessen med å utgi bok for deg ?

Skrivegleden med debutboken var større enn min kunnskap om forfatterskapets prosesser. Jeg erfarte at skrivegleden ikke var tilstrekkelig uten et kunnskapsfundament. Avslagene økte min motivasjon til forbedring, samtidig som jeg reflekterte over at forlagene var dommere som konkluderte med at mitt verk ikke var godt nok for utgivelse.

Hva arbeider du med ved siden av ditt virke som forfatter?

Jeg arbeider i akuttmottaket og på intensivavdelingen, og flekser mellom småbylivet og det urbane. Sykepleieryrket er en av mine inspirasjonskilder i mitt forfatterskap og livsmestring er gjennomgående tematikk.

Hva leser du selv? Er det en bok eller flere som har hatt betydning for ditt eget virke som forfatter?

Bibliotekhyllene er velfylte, og jeg har over flere år prioritert å lese norske utgivelser. Herbjørg Wassmo og Anne B. Ragdes skrivestil fascinerer å inspirere meg.

Hva skriver du på nå?

Filmretten til kunsteventyret Alvina, det venneløse trollet er solgt til Krystallplaneten ved produsent Merete Korsberg. Kortfilmen har fått tilskudd fra Sørnorsk og Nordnorsk filmsenter, og jeg er filmmanuskonsulent med filmmanusutvikler Ole Tellefsen. Det er lærerikt og forfatterskapet er i utvikling. Ideutvikling til flere bøker om Alvina pågår.
Over en to-års periode har jeg skrevet en skjønnlitterær roman, og jeg holder på med siste redigeringsrunde av manusutkastet.

Har du noen gode råd til aspirantmedlemmene våre som ennå ikke har debutert?

Gledens drivkraft og å tilegne seg kunnskap om forfattervirket er solide bærebjelker, men det tar tid å bygge et bibliotek, og lengre tid å fylle det med bøker. Bli venn med tålmodigheten, vær produktiv og ha det gøy.

Hva synes du Forfatterforbundet skal arbeide mer med i fremtiden?

Forfatterforbundet likestiller medlemmer som er indieforfattere eller utgir på forlag. Likestillingen bidrar til at forfattere erkjennes for sine litterære verk om de er sevlpublisert eller er utgitt via nåløyet til forlagene. Forfatterforbundet tilbyr medlemmene kompetansehevning på forskjellige måter, og det bidrar til å utvikle kunnskapsnivået slik at litteraturen blir mangfoldig og unik.

Alvinas offisielle webside: www.alvinatroll.no

Følg Margareth Anker på hennes Facebook og Instagramsider