Logo Forfatterforbundet
Forfatter Sunniva Roligheten. Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss
Forfatter Sunniva Roligheten. Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss

Hva skal man kunne tjene på en sultefora forfatter?

Fri ytring 
Synspunktene som presenteres her er skribentens egne og samsvarer nødvendigvis ikke med Forfatterforbundets holdning.

Det er ikke sjeldent jeg har blitt spurt hvor mye man tjener på å skrive en bok. Og vel, det er ikke noe som gjør deg spesielt rik med mindre du er blant de mestselgende av de bestselgende, men Norsk Forfattersentrum estimerer at en forfatter tjener 120 000 -140 000 per bok[1].

Det sier seg selv at de aller fleste livnærer seg av noe annet i tillegg. Men gidder du å skrive gidder du som regel også å ikke tjene så sinnsykt mye.

Det som derimot er ekkelt er når det er noen som sitter på toppen og tjener på forfatternes arbeid. Slik for eksempel forlagsdirektøren i mitt eget forlag, Cappelen Damm, som tjente over 3,8 i 2020[2], og tidligere har hatt en inntekt på godt over 4 millioner[3].

Jeg skal være helt ærlig å innrømme at jeg ikke vet hva en forlagsdirektør gjør. Men er det fysisk mulig å gjøre den jobben så bra at du fortjener 3,8 millioner kroner? For å sette 3,8 millioner litt i perspektiv: jobber man sju ganger så godt som en sykepleier? Har man dobbelt så mye ansvar som statsministeren? Eller jobber man søtten ganger så effektivt som en bonde? Unnskyld om det er dumt å sammenligne jobber. Jeg prøver bare å forstå greia her…

Det er heller ikke sånn at dette er penger som dukker opp fra intet. De hentes fra et sted. Og de hentes blant annet fra prosentandelen forfattere ikke får for bøkene de har skrevet.

 

Som forfatter får du 15% av 85% av utsalgsprisen av boka, men litt enkel matte vil det egentlig si at forfatteren i praksis får 12,75%[4]. Av de resterende åttisyv prosentene går selvfølgelig en god del til redaktør, språkvask, korrektur, grafisk utforming, design av omslag, trykkeri og alle de andre som også er involvert i prosessen det er å få ut en bok. Hvor mange prosent går til forlagsdirektøren?

Kanskje er jeg glad jeg ikke vet.

 

3,8 millioner kroner tilsvarer utbetaling for omtrent 27 bøker[5]. Litt mer enn det Dag Solstad skreiv i sitt liv, litt mindre enn Tarjei Vesaas skreiv i sitt liv. Men uansett: mange bøker!

Forfattere er ikke så dyre i drift. Hvor mange forfattere kunne forlagsdirektøren livnært med lønna si? Eller, kanskje et bedre spørsmål er: hvor mange livnærer han seg av, med en sånn lønn?

I våres fikk jeg et tremånedersstipend fra Forfatterforbundet på 70 000 kroner. Jeg var mildt sagt sjeleglad! Kjæresten kom med blomster, og vi feira! Fordelt utover blir dette 23 000 per måned (før skatt, vel og merke). En sum jeg lever godt på når jeg er vant til studentbudsjetter, men som jeg fortsatt kan bli uvel av å tenke på, når jeg vet at forlagsdirektøren i Cappelen Damm tjener 169 236 i måneden (3 832 903 i inntekt minus skatt 1 802 060, delt på 12).

Det er mye penger.

Det er så sinnsykt mye penger.

 

Test meg gjerne på det, men jeg er sikker på at jeg kunne overlevd på så mye penger på et år, for hva blir det? 14 103 kroner i måneden. Nesten dobbelt av Lånekassas månedlige stipend. Og ja, nesten like mye som jeg levde på, etter skatt, på mitt tremånedersstipend i sommer.

Men bare for å gjenta: nå snakker vi om det forlagsdirektøren tjener på én måned, fordelt utover ett år.

 

Det er ikke første gang jeg nevner disse tallene, men hva kan man gjøre med forlagsdirektørens lønn? blir jeg spurt tilbake. Jeg skjønner at Cappelen Damm ikke kan senke lønna til noen som er i en stilling. Men man kan forhandle fram ny lønn når man ansetter noen nye. Tirsdag fikk jeg epost om at Cappelen Damm skal få en ny administrerende direktør. Sarah C. J. Willand, 45, fra Larvik. Jeg er helt sikker på at hun er veldig bra. Samtidig vil jeg at vi skal snakke litt om penger:

Hva det skal være fysisk mulig å tjene er én ting (som jeg forøvrig gjerne diskuterer). Men hva det skal være mulig å tjene på sultefora forfattere er en annen diskusjon. Og da er det grotesk om månedslønna skal til forlagsdirektøren skal være noe jeg kunne levd på i ett år.

Gleder meg til å treffe deg i januar, Sarah. Men enda viktigere: jeg gleder meg til du i lønnsforhandlingene krever en anstendig lønn, tatt i betraktning hvem du jobber for og hva du jobber med. Hvis ikke foreslår jeg at neste stillingsutlysning kan låte som dette: “Noen som vil bli forlagsdirektør for kun 1,5 mill?” Jeg er sikker på at noen kvalifiserte kandidater ville stilt opp da også.a

 

For å konkludere: Det går helt fint for meg at jeg ikke kommer til millionær[6].

Det som ikke går fint er at noen andre skal bli mangemillionær av det jeg lager.

 

 

Sunniva Roligheten er forfatter på Cappelen Damm forlag og vinner av Saabye-stipendet 2022.

Kronikken ble først publisert i Klassekampen, 24. november 2022

 

 

Noter:

[1] Gitt at boka kjøpes inn på innkjøpsordningen

[2] Ref skattelister

[3] https://www.aftenbladet.no/kultur/i/nalOom/flere-av-stordalens-krimforfattere-tjener-millioner

[4] https://www.forfatterforbundet.no/storage/2020/01/Normalkontrakt-30.-april-2009-Forleggerforeningen-og-Forfatterforbundet.pdf

[5] 3,8 millioner delt på 140 000

[6] selv om det sikkert er lurt av meg, og alle andre forfattere, å skaffe sykepengeforsikring og pensjonssparing…

 

Du finner flere artikler under: