Logo Forfatterforbundet
Ingeborg Arvola er vinner av Brageprisen 2022. Foto: Lina Hindrum
Ingeborg Arvola er vinner av Brageprisen 2022. Foto: Lina Hindrum

Brageprisen til Ingeborg Arvola. Gro Dahle vant hedersprisen!

Ingeborg Arvola vant i kveld Brageprisen for 2022 i kategorien skjønnlitteratur mens Gro Dahle ble tildelt Hedersprisen. Vi gratulerer!


Arvola vant prisen for romanen Kniven i ilden. Om vinneren juryen sier blant annet: «Ingeborg Arvola tar oss med inn i et landskap langt nord, inne på vidda. Året er 1859. Brita Caisa ønsker å få en ny start i livet og drar ut for å finne lykken. Med seg har hun sine to sønner, født utenfor ekteskap og med forskjellige fedre. Målet for reisen er Bugøynes, der det skal koke av fisk. Slik starter den historiske trilogien om Brita Caisa Seipajærvi i verket som har fått tittelen Ruijan rannalla – Sanger fra Ishavet

De øvrige nominerte i kategorien var Matias Faldbakken: Stakkar, Vigdis Hjorth: Femten år. Den revolusjonære våren  og Carl Frode Tiller: Det framande landet.

Prisen for barne- og ungdomsbøker gikk til Julia Kahrs med Familien Brattbakk.

 

Hedersprisen til Gro Dahle

Juryens uttaler:

«Brages hederspris tildeles en person eller institusjon som i kraft av sin gjerning som forfatter, oversetter eller i en annen rolle har bidratt til å øke utbredelsen av eller forståelsen for litteratur, eller til å høyne kvaliteten på norsk skriftkultur. Årets hedersprisvinner har gjort seg bemerket i mange sjangere, fra lyrikk til dramatikk, fra realisme til science fiction, og fra skjønnlitteratur for voksne til billedbøker for barn. Årets prisvinner er en forfatter som gjerne deler av kunnskapen sin, og har i en årrekke vært en kyndig læremester i skrivekunstfaget, til inspirasjon for nye generasjoner av forfattere. De av oss som har sett prisvinneren på scenen vet at hun er en dyktig formidler, med en begeistring som det er vanskelig å ikke la seg smitte av. På barnebokfeltet, der forfatteren debuterte for ganske nøyaktig tretti år siden, har hun vært, og er, en modig og banebrytende stemme, ikke redd for tabuer og det unevnelige, en kilde til debatt og kontrovers, men også universelt hyllet for å tørre der andre tier. For årets hedersprisvinner evner å ta tak i ømtålige temaer med varme og varsomhet, gjennom et barns undrende blikk, og på barnets egne premisser. Som forfatteren selv har uttalt det: «Jeg innså at bildebøker ikke trenger å være en innsovningsbok på senga, men at det kan være en oppvåkningsbok som gjør at du får lyst til å snakke om temaene». Poesien har også alltid vært sentral i prisvinnerens forfatterskap. Gjerne omtalt som naivistisk i form, og alltid med en dypere klangbunn og en eksistensiell klo. Diktene hennes blir lest, delt, brukt. Prisvinneren har også samlet sine nærmeste i det som kanskje kan beskrives som en familiebedrift, et nært samarbeid med både ektefelle og datter, som begge fortjener ære for å ha levendegjort forfatterens bøker med deres særegne og uttrykksfulle illustrasjoner. Det er en stor glede å tildele årets hederspris til en unik forfatter: Gro Dahle!»

Vi gir våre beste gratulasjoner til alle vinnerne. Du finner dem her!

Du finner flere artikler under: