Logo Forfatterforbundet
Forfatter Mette Barfelt
Forfatter Mette Barfelt

Møt Mette Barfelt

Tastaturprat :
Idéen bak spalten er å bli litt bedre kjent med norske forfattere på en uformell måte. Det stilles et fast sett med spørsmål som forfatterne svarer på.

Mette Barfelt har utgitt to romanserier (Solvik-serien, foreløpig på 8 bøker og FjordBris-serien på 3 bøker), samt en faktabok.

Solvik-serien er lagt til idylliske Kjærnes ved Bunnefjorden, mens FjordBris er romaner som omhandler et cruiseskip som går langs norskekysten og til Svalbard.

Når begynte du å skrive og når ble skrivingen et forfatterskap?

Jeg begynte å skrive på en cruisebok, Alt du bør vite om cruise, som ble antatt av Aschehoug forlag og utgitt i 2008. Deretter hadde jeg fullt opp med familie og barn inntil jeg bestemte meg for å begynne på en romanserie, som ble utgitt i 2015. Da ga jeg ut to bøker hvert år, pluss en engelsk, og det var først da at jeg følte meg som en ordentlig forfatter. Solvik-serien på 7 bøker er også oversatt og utgitt på engelsk. Da første bok i serien var ute, ble jeg tilbudt jobb som serieforfatter. Jeg valgte imidlertid å fortsette med å gi ut bøkene på eget forlag, for jeg liker å skrive i nåtid, mens forlag foretrekker historiske romaner. Det har gitt meg stor frihet til å jobbe i eget tempo, men ulempen er at markedsføringen krever store ressurser, og er heller ikke morsomt å drive med. Men Lind & Co har utgitt alle bøkene mine som lydbøker, så de slipper jeg heldigvis å markedsføre selv.

Fortell kort om hvordan du skriver og arbeider frem dine bøker

Alle bøkene mine er avsluttende og kan leses uavhengig av hverandre, men det er en fordel å lese dem i rekkefølge. Hver bok handler om nye karakterer. Samtidig dukker noen av karakterene fra tidligere bøker opp i de neste bøkene, og det hører jeg stadig at leserne liker godt. Jeg lager dokumenter for alle karakterene, samt for alle kapitlene, hvor jeg noterer hva som skal skje. Og så lager jeg en kalender med det viktigste som skal skje hver dag og uke for karakterene, så jeg får god oversikt. Da er det lett å sjekke, så jeg ikke roter med dagene eller motsier meg selv.

Hvor skriver du?

Jeg skriver hjemme og må ha total stillhet når jeg skriver, uten musikk eller andre forstyrrelser. Først trener jeg tidlig om morgenen, så starter jeg skrivingen etter frokost og jobber til tidlig ettermiddag.

Hvordan var prosessen med å utgi bok for deg ?

Det var utrolig spennende å jobbe med Aschehoug om cruiseboken. Lanseringen av boken var på reiselivsmessen, blant en del kjente fra årene mine i reiselivsbransjen. Da jeg noen år senere ga ut den første romanen på eget forlag, var det også kjempespennende å klare alt på egen hånd. Det var innmari mye jobb, men verdt det.

Hva arbeider du med ved siden av ditt virke som forfatter ?

Jeg har tidligere jobbet 16 år i reiselivet, både reisebyråer og flyselskaper, men er nå forfatter på heltid.

Hva leser du selv? Er det en bok eller flere som har hatt betydning for ditt eget virke som forfatter?

Jeg leser engelske feel-good romaner og bøker i sjangeren «sweet romance», og jeg leser flere bøker i uken. Det er Barbara Taylor Bradford som har betydd mest for meg. Jeg har lest alle hennes bøker, og det var der lysten til å begynne å skrive oppsto. Utover henne har jeg mange favorittforfattere – Debbie Macomber, Nancy Naigle, Jenny Hale, Mary Campisi, ReaAnne Thayne, Andrea Hurst og mange flere …

Hva skriver du på nå?

Jeg ga ut bok 8 i Solvik-serien i forrige uke, så nå blir det å ta fatt på bok 9.

Har du noen gode råd til aspirantmedlemmene våre som ennå ikke har debutert?

Les en masse bøker i den sjangeren du vil skrive i!

Hva synes du Forfatterforbundet skal arbeide mer med i fremtiden?

Forfatterforbundet gjør en super jobb, så der har jeg ingen gode forslag.

 

Les mer om denne spennende forfatteren på hennes forfatterside på Facebook

Du finner flere artikler under: