Logo Forfatterforbundet
forfatter Øystein Antonsen
Forfatter Øystein Antonsen. Foto: Bladkompaniet/Anne Marte Hagen

Møt Øystein Antonsen

Tastaturprat :
Idéen bak spalten er å bli litt bedre kjent med norske forfattere på en uformell måte. Det stilles et fast sett med spørsmål som forfatterne svarer på.

Øystein Antonsen første romanserie Rederiet ble på hele 40 bøker. Nå er han i gang med en ny romanserie, Hotell Arendal, som skal bli på 20 bøker.

Han bor i  barndomshjemmet i Flosta, som ligger mellom Arendal og Tvedestrand. Han er gift og har to barn, ei jente på 22 og en gutt på 17 år. Familien kompletteres med to Maine Coon katter som heter Bunk og Bast. 


Når begynte du å skrive og når ble skrivingen et forfatterskap?

Jeg har skrevet så lenge jeg kan huske, og drømmen om å bli forfatter har alltid vært der. Jeg begynte å lese tidlig, i tillegg leste moren min mye for meg, noe som jeg synes var det fineste som var. I starten gikk det mye i tegneserier. Som så mange andre barn var Donald Duck favoritten. Senere gikk det i superhelter, sølvpilen og mye annet. Jeg har fortsatt flere esker fulle av tegneserier på loftet. Deretter var det Hardyguttene, Davy Crockett og mange andre ungdomsbøker som jeg har glemt.
Mitt første møte med serieromansjangeren var Morgan Kane, og jeg kjøpte hver eneste bok som kom ut. Jeg ble selvsagt inspirert av stilen hans, og på ungdomsskolen og videregående skrev jeg mange historier i timene, ofte rå og blodige saker som klassekameratene fikk lese. Hvor bra det var kan nok sikkert diskuteres, men moro var det. Jeg traff faktisk igjen en venninne fra ungdomsårene her om dagen. Hun og moren leste Rederiet. For øvrig var hun gift med en av klassekameratene mine, og hun hadde fortsatt en av disse historiene jeg skrev i ungdommen liggende. Jeg kunne ikke annet enn å le. Vet ikke om jeg hadde tort å lese den nå.

Etter videregående begynte jeg å jobbe i dagligvarebransjen. Jeg flyttet til Oslo og var butikksjef der i noen år, flyttet etter hvert hjem igjen, giftet meg og fikk barn. Det var ikke tid til å skrive, og selv om interessen var der, ble det lagt på hylla. Heldigvis stoppet jeg ikke med å lese bøker, og en dag dukket plutselig skrivelysten opp igjen. Jeg har alltid vært kreativ, og lagd egne historier i hodet, men nå følte jeg at tiden var moden for å satse. Jeg lagde et brettspill for barn som ble antatt av Damm, det ble mange noveller på trykk i diverse ukeblader og en selvpublisert bok, men manusene havnet i skrivebordsskuffen. Det var først med Rederiet at skrivingen ble et forfatterskap. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse.

Fortell kort om hvordan du skriver og arbeider frem dine bøker

Skriveprosessen min består av flere faser. Når en ny bok skal skrives, dreier det seg først om å lage et synopsis. Hva skal skje i denne boken? Det må jeg først finne ut, og det er en prosess som egentlig foregår 24 timer i døgnet. Jeg kan våkne og ha en ide i hodet. En ide kan komme midt på dagen i en hvilken som helst situasjon, ofte tar jeg da opp telefonen og leser inn en beskjed med ideen så jeg ikke glemmer den. Når jeg har funnet ut hva boken skal inneholde, må det skrives. Da er det om å gjøre å få ned ordene, uten at jeg tenker så mye på at hver setning skal være perfekt. Når førsteutkastet er ferdig, følger det timevis med opprettinger. Deretter går manuset til en redaktør som kommer med sine bemerkninger, og det er en viktig del av prosessen. En flink redaktør skal ha sin del av æren for at en bok blir så bra som den kan. Deretter følger en ny runde med opprettinger, og avslutningsvis korrektur.

Hvor skriver du?

Jeg liker å stå opp relativt tidlig, og foretrekker å være i gang senest klokken åtte. Jeg har et eget kontor som jeg skriver på, men har funnet ut at jeg egentlig kan skrive hvor som helst. Jeg har alltid med meg PCen i ferier, og liker å skrive hver eneste dag, ikke nødvendigvis så mye, men noen ord må det bli. Jeg skriver stort sett alltid med hodetelefoner, og stenger den virkelige verden ute til musikk. Spillelisten min inneholder noen tusen sanger, i alskens sjangre, i tillegg liker jeg å skrive til ASMR.

Hvordan var prosessen med å utgi bok for deg?

Jeg lærte fort viktigheten av å være ydmyk og samarbeide godt med en redaktør. Med Rederiet var jeg helt grønn, og det ble mye ballkasting frem og tilbake for at det endelige produktet skulle bli så godt som overhodet mulig. Det var mer arbeid med de første bøkene enn jeg forventet, men etter hvert gikk det raskere når jeg fikk mer rutine. Man blir helt klart flinkere med trening. Kanskje er kreativitet en muskel som kan trenes opp på lik linje med alt annet? Nå har jeg vært forfatter siden 2015, og selv på dårlige dager er det bedre enn de andre yrkene jeg har hatt. Tidvis er det beintøft og krevende som fy, men så er det dette med at det er drømmen min, da.
Så du kan si at prosessen var mer omfattende enn forventet, men i etterkant er jeg glad for flinke redaktører som vil ditt beste.

Hva arbeider du med ved siden av ditt virke som forfatter?

Hovedsakelig er jeg forfatter, men jeg tar også noen vakter på en spillehall.

Hva leser du selv? Er det en bok eller flere som har hatt betydning for ditt eget virke som forfatter?

Jeg leser mye forskjellig, skulle jeg likevel trekke frem en forfatter må det bli Stephen King. Jeg er svak for det overnaturlige, og den skumleste boken jeg har lest var Pet Semetary av nevnte herre. Jeg leste den når jeg var tolv-tretten år. Det ble noen søvnløse netter.

Hva skriver du på nå?

For tiden skriver jeg på Hotell Arendal, men selvsagt har jeg også sideprosjekter som er utrolig spennende.

Har du noen gode råd til aspirantmedlemmene våre som ennå ikke har debutert?

Les mye, skriv mye, ikke gi deg, men ikke glem å være ydmyk. Det er ikke så ofte man vet best selv, og det skader ikke å lytte til gode råd.

Hva synes du Forfatterforbundet skal arbeide mer med i fremtiden?

Jeg synes Forfatterforbundet gjør en fantastisk jobb, og er glad for å være medlem, men noen gode forslag til det har jeg dessverre ikke.

Du finner flere artikler under: