Forfatter Lene Westerås.
Forfatter Lene Westerås. Foto: Vasily K.

Møt Lene E. Westerås

Tastaturprat :
Idéen bak spalten er å bli litt bedre kjent med norske forfattere på en uformell måte. Det stilles et fast sett med spørsmål som forfatterne svarer på.

Lene E. Westerås debuterte i 2010 med barneboka Vilja på handletur. Etter det har det blitt flere barnebøker, noe poesi, en gjendiktning, endel sakprosa og tekster her og der.

Når begynte du å skrive og når ble skrivingen et forfatterskap?

En stadfestelse av når skrivingen startet er vanskelig. Jeg vet heller ikke når «et forfatterskap» starter. Startet det med min første bok i 2010 eller startet det lenge før. Ingen aning.

Fortell kort om hvordan du skriver og arbeider frem dine bøker

Hm, jeg vet ikke helt hvordan jeg skal svare på dette «Hvordan du skriver»? Bøkene blir til lenge etter tanken. Jeg jobber ulikt med ulike genre, men samtidig på samme måte når det kommer til intensitet og kontinuitet.

Hvor skriver du?

Overalt. Gjerne rundt folk. Gjerne i isolasjon.

Hvordan var prosessen med å utgi bok for deg?

Jeg trodde alt kom til å ordne seg bare jeg fikk utgitt en bok. Lite endret seg. Virkeligheten kontra forventningene sto som magnetiske poler mot hverandre. Ennå.

Hva arbeider du med ved siden av ditt virke som forfatter?

Mitt virke er forfatter og billedkunstner. Men jeg sper på med ulike oppdrag for forlag og litterære konsultasjoner. Per i dag er jeg også styreleder i Samisk Kunstnerforbund og jobber med det.

Hva leser du selv? Er det en bok eller flere som har hatt betydning for ditt eget virke som forfatter?

Jeg leser mye poesi. Leser mye drama. Jeg elsker gamle barnebøker og min mor har samlet på barnebøkene hun leste for meg. Jeg går ofte i barnebokeksjonen av bokhylla når jeg er på besøk hjemme, plukker ut favoritter; Nysgjerrige Nils, Ruffen, Gunda gravemaskin, Lupinella, Æsops fabler. I poesien kommer jeg ustanselig tilbake til Ellen Einan, en undersnakket poet som farget språket inn i sin beste stas. Toni Morrison er også en forfatter jeg søker til, hennes presisjon i språk og plot et uslåelig, boka Sangen om Solomon må leses før alle dør.

Hva skriver du på nå?

Jeg har parallelle prosjekter. Både fiksjon og fakta. En ny barnebok er i ferd med å ta form. Et romanprosjekt er på trappene. En faglitterær utgivelse er i sin beste emning. Man får se.

Har du noen gode råd til aspirantmedlemmene våre som ennå ikke har debutert?

Les. Skriv. Les mer. Skriv mer. Aldri godta nei for et svar. Prøv. Feil. Prøv på nytt. Feil på nytt. Les. Skriv.

Hva synes du Forfatterforbundet skal arbeide mer med i fremtiden?

Stipender er essensielt. Men det fellesskapet som en forening gir, betyr stort mye for veldig mange, skap møteplasser. Legg til rette for samarbeid. Gi informasjon. Vær folkelig.