forfatter Simon Chilembo
Forfatter Simon Chilembo

Møt Simon Chilembo

Tastaturprat :
Idéen bak spalten er å bli litt bedre kjent med norske forfattere på en uformell måte. Det stilles et fast sett med spørsmål som forfatterne svarer på.

Simon Chilembo har utgitt åtte bøker (fire romaner, tre sakprosabøker og en poesiutgivelse). Han er opprinnelig fra Sør-Afrika, men har bodd i Norge siden 1988, da han kom hit som business student, ble forelsket i en norsk jente og ble boende.

Når begynte du å skrive og når ble skrivingen et forfatterskap?

Begynte å skrive på alvor rett etter ankomsten i Zambia i mars 1975. Her ble jeg først eksponert til et bibliotek da. Uten skolegang resten av året, fikk jeg mulighet til å lese utrolig mange små og store bøker, samt diverse andre skrifter. En stor fasinasjon uten like. Jeg begynte å ta notater av diverse ting jeg leste. Moro! Skriving av notater fikk meg til bedre å forstå det meste jeg leste. Jeg hadde allerede begynt med "Write in your own words!" på skolen i Sør Afrika før. Desto mer jeg leste, desto mer tenkte jeg dypt på ting og hendelser rundt meg. Å ville skrive ned mine tanker ble en naturlig følge. Slik ble mitt aller første dikt  til. Tittelen var Why Was I Born. Stykket endte med en linje så herlig som I was born to love!
Forfatterskapet startet høsten 2015 med utgivelsen av min første bok og roman When The Mighty Fall - Rise Again Mindgames.
Den er i virkelighetslitteratur-sjangeren, og er inspirert av mine første 25 år, 1988-2013, i Norge. Jeg skriver kun på engelsk foreløpig. Håper å få bøkene oversatt til norsk etter hvert.

Fortell kort om hvordan du skriver og arbeider frem dine bøker

Jeg reflekterer stadig mye over livet og hva det innebærer å være mennesket på godt og vondt. Å ha fått studere samfunnsvitenskap på bachelornivå på universitet i Lusaka, Zambia har ikke forminsket min nysgjerrighet på hvordan og hvorfor menneskeheten takler eksistensielle spørsmål på den måten de gjør eller ikke gjør på alle plan. I grunn skriver jeg som min måte å utforske livets mening på. Jeg planlegger sjeldent hva jeg skal skrive om og hvordan jeg skal skrive det. Jeg har stadig mange ideer surrende i hodet mitt samtidig. Når inspirasjonen til å skrive og et bestemt tema endelig har presset seg frem, bare sitter jeg foran pc'en min og skriver og skriver inntil ett eller annet - jobb, tidligere avtaler, osv. - forstyrrer meg. Jeg gleder meg til å bli pensjonist om fem år slik at jeg kan skrive mer og mer uten tanke på jobb og sånt.

Hvor skriver du?

Jeg skriver hjemme.

Hvordan var prosessen med å utgi bok for deg ?

Jeg er indieforfatter/-forlegger. Hadde (har) verken interesse eller tålmodighet med mainstream publishings tunge, treige, og arrogante måte å jobbe på. Jeg debuterte som 55 åring med drømmen om å skrive og utgi 1000 (jo, ett tusen) bøker før fylt 100 år. Oppdagelsen av Amazon/ Kindle Publishing ga meg håp. En spennende og lærerik prosess som jeg gjerne vil fortsette med inntil the real thing comes along.

Forventninger om å tjene mye penger var store. Har ikke skjedd enda. Det har vist seg at bokbransjen er langt tøffere enn jeg hadde regnet med, særlig for små, nye, ukjente aktører.  Virkeligheten er nå at jeg skriver bøker for gleden jeg får av hele prosessen fra drømmen til levering av en ferdig skrevet bok til en leser. Jeg skal tjene penger når det skjer en gang i framtiden, når jeg har blitt kjendisforfatter.

Hva arbeider du med ved siden av ditt virke som forfatter?

Jeg er blitt "Jack of many trades" gjennom årene. Jobber som vekter inntil videre.

Hva leser du selv? Er det en bok eller flere som har hatt betydning for ditt eget virke som forfatter?

Har vært mye faglitteratur de siste 20-30 årene. Men gjennom omtaler i media følger jeg med på hvem som er hvem, og hvem som gjør hva i skjønnlitteraturen,  både lokalt og globalt.
Bibelens gamle testamentet - "Songs of Solomon" - har hatt stor betydning for min forståelse og nytelse av poesi.
• Mine 4 romaner så langt preges av sterke og frekke kvinner. Disse er sterkt inspirerte av Little Bee i Chris Cleaves roman  The Other Hand.
• Å lese om 'White slavery' i USAs historie i Joan Bradys Theory of War ga meg ny innsikt om landet, samt hevnkonseptet i familiære relasjoner.
• Wole Soyinkas Things Fall Apart er en av bøkene som fortsatt inspirerer mitt forfatterskap stort.
• Karl Ove Knausgårds Min Kamp har også vært en betydningsfull, perifer inspirasjonskilde i min debutroman When The Mighty Fall.

Hva skriver du på nå?

Ny diktsamling. Håper å gi  den ut før slutten av året. Til neste år skal det komme  1 eller 2 romaner mm.

Har du noen gode råd til aspirantmedlemmene våre som ennå ikke har debutert?

Finn ut hva som fungerer best for deg etter dine kreative- og økonomiske ambisjoner. Skriv. Gi ut boken(-e).
Kan endre ditt liv til det bedre. Selv vet jeg at bokskrivingen har fått meg til å kjenne meg selv og mine bedre. Jeg har fått indre ro og fred. Just do it!

Hva synes du Forfatterforbundet skal arbeide mer med i fremtiden?

Vær et hjem for alle skribenter som ikke har de riktige forbindelser i 'elite'-tilsvarende organisasjoner og store aktører i bokbransjen. Hjelp medlemmer til å finne og utvikle sine unike litterære stemmer uten å føle seg utenfor ifht. det øvrige litteraturmiljøet i Norge.

Du finner Simons forfatter-/ salgsside på Amazon - https://amzn.to/3mHoFd7