Logo Forfatterforbundet
forfatter Terje Bjøranger
Forfatter Terje Bjøranger. Foto: Agnete Brun

Møt Terje Bjøranger

Tastaturprat :
Idéen bak spalten er å bli litt bedre kjent med norske forfattere på en uformell måte. Det stilles et fast sett med spørsmål som forfatterne svarer på.

Terje Bjøranger er jurist og jobber som politiadvokat i Kripos. Han har utgitt fire romaner i krim-/thrillersjangeren, alle med bakgrunn i saker og temaer han har jobbet med.

Når begynte du å skrive og når ble skrivingen et forfatterskap?

Den første boken min, Den tredje søsteren, var for meg en måte å dele noen erfaringer fra mitt arbeide med æresrelatert kriminalitet. Jeg har jobbet med dette temaet siden slutten på nittitallet. En krim, inspirert av ekte saker, var faktisk en effektiv måte å skape oppmerksomhet rundt temaet på.

Fortell kort om hvordan du skriver og arbeider frem dine bøker

Inspirasjonen er altså jobben min, og det er en uuttømmelig kilde. Prosessen begynner drodling med penn og papir (viktig), før jeg lager kapittelskisser på PowerPoint. Deretter går jeg over til Word og skriver småkapitler. Når jeg mener jeg har en linje, begynner jeg å skrive ut. Jeg har skrevet et superkort skrivekurs på hjemmesiden min, (se https://terjebjoranger.no/skrivetips/)

Hvor skriver du?

I starten, i den kreative fasen, sitter jeg på bråkete kafeer. Jo mer bråk, desto bedre. Deretter skriver jeg hjemme, eller helst under åpen himmel på hytta. Stopper det opp, må jeg finne et bråkete sted for å få ideer. Jeg har også en spilleliste på Spotify med musikk som inspirerer meg - fra metal til 80-tallslåter.

Hvordan var prosessen med å utgi bok for deg?

Virkeligheten har stort sett svart til forventningene. Jeg sendte inn det første manuset til forlaget jeg ville jobbe med, og vi fant tonen umiddelbart. Samtidig har det også vært så mye slit og mas som jeg hadde forventet å komme fram til det ferdige produktet …

Hva arbeider du med ved siden av ditt virke som forfatter?

Jeg jobber som politiadvokat i Kripos. Jeg har jobbet som politijurist siden 2010, og før dette i UDI siden 2000.
Å jobbe fulltid i politiet ved siden av skrivingen innebærer et visst tidspress, men jeg ville ikke valgt det bort. Men det betyr selvsagt at jeg ikke kommer med bok hvert år.

Hva leser du selv? Er det en bok eller flere som har hatt betydning for ditt eget virke som forfatter?

Her er jeg ganske ensporet. Jeg kan lese bøkene til Knut Hamsun igjen og igjen - ender gjerne opp der om jeg forsøker noe annet…

I tillegg har jeg stor glede av forfatterskapet til Norges kanskje mest undervurderte forfatter: Kjell Hallbing. Han hadde en evne til person- og naturskildringer som overgår de fleste. Han mestret også kunsten å skru sammen en historie, og ikke minst å holde tråden gjennom hele forfatterskapet. Jeg liker også at han var dyktig på research. Bøkene er dessuten inspirerende ved at de mangler transportetapper, noe jeg selv har forsøkt å etterleve.

Hva skriver du på nå?

Er litt på vent nå. Har et par prosjekter, men er usikker hvilket jeg vil gå videre på.

Har du noen gode råd til aspirantmedlemmene våre som ennå ikke har debutert?

Det har jeg. Jeg har skrevet om dette på hjemmesiden min. Det er et utall fallgruver å snuble nedi, jeg har vært i de fleste, og har altså samlet disse tipsene og vinkene der. (https://terjebjoranger.no/skrivetips/)

Hva synes du Forfatterforbundet skal arbeide mer med i fremtiden?

Jeg har selv ingen udekkede behov å melde. Men hovedutfordringen for forfattere er kanskje strømmemarkedet. Hvordan konkurrere med filmer og serier på HBO og Netflix - har bøker en fremtid? Hvor lukrativt er lydbøker på f. eks. storytel? Hvordan ser dette ut om 5 år? Dette er kanskje noe mange ønsker å vite mer om.

Terje Bjrøanger har utgitt Den tredje søsteren (2010), Barcode (2017), Business (2019) og Kalifatet (2021).

Les mer om denne spennende forfatteren på https://terjebjoranger.no/

Du finner flere artikler under: