Logo Forfatterforbundet
Forfatter Kristin Hauge
Forfatter Kristin Hauge

Møt Kristin Hauge

Tastaturprat :
Idéen bak spalten er å bli litt bedre kjent med norske forfattere på en uformell måte. Det stilles et fast sett med spørsmål som forfatterne svarer på.

Kristin Hauge debuterte i 2018 med novellesamlingen Tiggerne på forlaget Vigmostad og Bjørke. Siden har hun utgitt romanene  Ritualer (2019), og  Teorier om sand (2021).

Når begynte du å skrive og når ble skrivingen et forfatterskap?

Jeg har skrevet i mange år, men vil vel si at det først var da jeg fikk gitt ut alle tre bøkene mine at skrivingen min oppleves som et forfatterskap, men jeg håper jeg har mange bøker igjen å skrive.

Fortell kort om hvordan du skriver og arbeider frem dine bøker

For tiden arbeider jeg med «den vanskelige fjerdeboken». Jeg har så vidt startet opp igjen arbeidet, har mest løse notater, i tillegg til en del gamle notater, i mellomtiden har jeg lest mye av andre forfattere, det er veldig viktig for meg, samt grublet på hva jeg ønsker å bruke tiden på fremover av skriveprosjekter. Jeg liker også å gjøre en del research underveis, flette inn elementer fra andre fagområder, historie, filosofi, samfunnsvitenskap. Å skrive skjønnlitterært er en fin måte å lære noe faglig på også, å utvide sin egen horisont og kunnskap om verden. Men jeg tror ikke jeg har en spesiell metode utover å notere fritt og mye på mobilen i startfasen, da føles ikke skrivingen så låst, og ikke minst å lese mye, ja, veldig mye, litteratur, se på struktur, dramaturgi, start og slutt, og lære av det. Men den beste arbeidsmetoden er når alt kommer til alt å få en god rutine, og å sette seg til PCen hver dag og skrive og se hva som kommer ut. Men «dørstokkmila» til PCen kan iblant være dryg.

Hvor skriver du?

Jeg skriver hjemme eller på hytta i Onsøy. Jeg må være helt i fred og ha ro rundt meg.

Hvordan var prosessen med å utgi bok for deg?

Når jeg endelig fikk gitt ut min første bok, jeg kom veldig sent i gang, så gikk det fort både med den utgivelsen og de neste. Jeg har vært veldig fornøyd med oppfølgingen jeg har fått i forlaget mitt, Vigmostad og Bjørke og med min forlagsredaktør Tiril Broch Aakre, som også er forfatter. Men det er selvfølgelig en utfordring å nå gjennom i SoMe, så en del egeninnsats må påregnes. Selv ble jeg «fanget opp» av NRK og har vært i Åpen Bok, inkludert Åpen Bok julespesial et år, i Kompass og i Studio 2 og snakket om bøkene mine. Jeg har også fått mange gode anmeldelser andre steder, og det er hjelper jo.

Hva arbeider du ved siden av ditt virke som forfatter?

Jeg har lang erfaring fra ulike deler av offentlig forvaltning, og har jobbet flere år i utlandet, bl.a. i Kabul, Khartoum og to perioder i Brussel. Det er erfaringer jeg også tar med meg i skrivingen. Norge er et lite land, jeg har alltid reist svært mye, og trenger å se og oppleve en verden utenfor min egen boble. For tiden er jeg mest forfatter, samt at jeg også er aktiv i Den norske forfatterforening, hvor jeg sitter i Internasjonalt utvalg. Vi innstiller kandidater til foreningens ytringsfrihetspris. Det er veldig tankevekkende, og sjokkerende også, å lære mer om hvordan forfatteres kår arter seg i ulike deler av verden. Jeg har vært med å innstille kandidater fra Belarus og Tyrkia, som begge er svært repressive regimer.

Hva leser du selv? Er det en bok eller flere som har hatt betydning for ditt eget virke som forfatter?

Jeg er en ganske rask, allsidig og grådig leser, både av norsk og oversatt skjønnlitteratur; romaner, noveller, lyrikk og også en del sakprosa. Men jeg må innrømme at jeg ofte skummer gjennom og ikke alltid leser ut. Det er umulig å peke på en enkelt bok som har betydd noe for meg. Det har vært ulike bøker som har fascinert meg i ulike faser av livet. Tør ikke å nevne en norsk forfatter, det er så mange bra, ingen nevnt, ingen glemt, men for tiden setter jeg stor pris på oversatt litteratur av Annie Ernaux, Natalia Ginzburg, Rachel Cusk. Og poeter som Thomas Transtrømer og Søren Ulrik Thomsen. Fordi jeg selv er et godt voksent menneske, foretrekker jeg litteratur med en viss livserfaring i seg.

Hva skriver du på nå?

For tiden skriver jeg på en roman, tror jeg, men vet ikke helt hvor teksten tar meg ennå.

Har du noen gode råd til aspirantmedlemmene våre som ennå ikke har debutert?

Det må være å ikke gi opp, men også at skrivingen må prioriteres. Man må lære seg til å si nei til (veldig mange andre) ting. Det er ensomt å skrive. Selv har jeg hatt mye glede av ulike typer skrivekurs og utdanninger, det skaper et trygt rom man kan prøve ut egen tekst og ikke minst bli en bedre leser og skriver, og det er alltid givende å treffe andre som strever og kaver med tekst.

Hva synes du Forfatterforbundet skal arbeide mer med i fremtiden?

Jeg er medlem både i DnF og i Forfatterforbundet. Jeg liker å se verden fra ulike vinkler. I statsvitenskapen sier man gjerne at «where you stand, depends on where you sit». Håper det gode samarbeidet mellom de to foreningene kan fortsette. Forfatterforbundet har fått til mye på kort tid. En hovedutfordring er selvsagt at det å skrive og få utgitt bøker må bli bedre betalt. Etter mange år i «det vanlige arbeidslivet» er jeg sjokkert over hvor lite forfattere sitter igjen med etter flere års hard jobbing. Det er jo vi som skaper det kreative innholdet. Og strømmemarkedet er jo en kjempeutfordring, både mht. styring og fortjeneste. Så det er nok å ta i.

 

Les mer om denne spennende forfatteren på Norsk Forfattersentrum

Du finner flere artikler under: