Logo Forfatterforbundet
Forfatter Hanne Gellein
Forfatter Hanne Gellein, fotografert av Saumann Ng Agerberg/ Smile for the camera

Møt Hanne Gellein

Tastaturprat :
Idéen bak spalten er å bli litt bedre kjent med norske forfattere på en uformell måte. Det stilles et fast sett med spørsmål som forfatterne svarer på.

Hanne Gellein er fra Trondheim, men bor nå i Östersund. Hun er utdannet sykepleier og har jobbet på Barneklinikken på St. Olavs Hospital i mange år. Hun debuterte med krimromanen Alle fugler små i 2020, og kommer nå i disse dager med oppfølgeren Døden skal du lide, som er inspirert av den vonde og fascinerende historien om Arnfinn Nesset.

Når begynte du å skrive og når ble skrivingen et forfatterskap?

Jeg har alltid likt å skrive. Opp gjennom årene har jeg skrevet tekster og dikt på ustrukturert vis. Da jeg bikka 30 tenkte jeg det var nå eller aldri. Da begynte jeg å skrive mer målrettet. Det store målet var å skrive en roman, men det løsna ikke før jeg kom inn på Cappelens Krimforfatterskole. Der ble jeg gira på spenningslitteratur, og bestemte meg for ikke å gi meg før jeg ble utgitt.

Fortell kort om hvordan du skriver og arbeider frem dine bøker

Det har startet med et tema som jeg finner interessant og gjør en god del research på. Så får jeg noen ideer til scener som jeg skriver ut. Arbeidet fram til et førsteutkast er temmelig ustrukturert. Så begynner arbeidet med redigering og rydding, i flere runder.

Hvor skriver du?

Jeg sitter til daglig på Norra Station Coworking i Östersund. Kreativt sett jobber jeg kanskje best alene, men der får jeg et arbeidsmiljø som gir meg mye energi.

Hvordan var prosessen med å utgi bok for deg?

Jeg forsto nok at det var mye arbeid, men ikke så omfattende og langvarig som det ble. Debutromanen min var en lang og seig prosess, men jeg lærte utrolig mye på veien.

Hva arbeider du ved siden av ditt virke som forfatter?

Fram til nå har jeg jobbet som sykepleier, men har for tiden tatt en pause for å satse på forfatterskapet. Så nå gjør jeg det jeg alltid har hatt lyst til – å skrive hver dag.

Hva leser du selv? Er det en bok eller flere som har hatt betydning for ditt eget virke som forfatter?

Jeg liker å lese variert, for å få ulik input. Det siste året har jeg valgt forfattere med godt språk, for selv å utvikle meg på det planet.

Hva skriver du på nå?

Et langt år inne i hodet på en seriedrapsmann ble litt tungt, så jeg måtte ha en pause fra drap og dystre sinn. Derfor skriver jeg nå på noe jeg håper kan bli en barnebok. Snart skal jeg starte opp med å skrive enda en krimroman med Silje Andersen i hovedrollen, men så lenge koser jeg meg med å skape et fantasiunivers.

Har du noen gode råd til aspirantmedlemmene våre som ennå ikke har debutert?

Ikke gi deg. Fortsett å skrive, og ha alltid trua!

Hva synes du Forfatterforbundet skal arbeide mer med i fremtiden?

Jeg synes Forfatterforbundet skal fortsette den gode jobben med forfatteres rettigheter. Og å skape et inkluderende miljø for alle forfattere.

Du finner flere artikler under: