Logo Forfatterforbundet
forfatter Birgitte Wærstad
Forfatter Birgitte Wærstad

Møt Birgitte Wærstad

Tastaturprat :
Idéen bak spalten er å bli litt bedre kjent med norske forfattere på en uformell måte. Det stilles et fast sett med spørsmål som forfatterne svarer på.

Birgitte Wærstad brenner for historiene. I tillegg er hun gift, med en moderne familie på tilsammen syv barn. Hun sier hun er en av dem som ikke helt visste hva hun ville bli før hun ble stor, og har derfor jobbet som sykepleier, naturmedisinsk aromaterapeut og økologisk bringebærbonde før hun endelig fant veien inn forfatterskap.

Når begynte du å skrive og når ble skrivingen et forfatterskap?

I februar debuterte jeg med fantasyboken, Glimmersvippen, som så langt er tatt inn hos over 100 bokhandlere, og andre opplag er trykket etter at første opplag på 1000 ble solgt ut før sommeren. Starten på forfatterskapet oppsto ved bassengkanten i Spania da venninnen min ble syk og badeturene måtte gjennomføres alene. På et år var første utkast ferdig, og jeg ble masse refusert. Uten forfatterbakgrunn visste jeg ikke veien videre og lot det derfor ligge. I min siste barselpermisjon 2019 oppdaget jeg skrivekurs, og bestemte meg for å selvpublisere. Jeg tok seriøst fatt på å finne ut hvordan jeg kunne få boka mi til å bli på nivå med forlagskvalitet. Jeg benyttet meg av de beste rådgiverne. Plukket de beste tjenestene. Og snudde på alt for å sette sammen et helstøpt manus sammen med min fantastiske redaktør, Nina Grove Hansen.

Fortell kort om hvordan du skriver og arbeider frem dine bøker

Første bok pantset jeg, og det ble enormt med etterarbeid. Nå forsøker jeg å jobbe mer strukturert og bruker Nina Grove Hansens skriveverktøy, som fungerer veldig bra for meg.

Hvor skriver du?

Foreløpig har jeg ikke egen skrivehule, så det er et mål i løpet av høsten. I et hushold med syv personer skrives det overalt. I stua, på kjøkkenet, soverommet, hagen...

Hvordan var prosessen med å utgi bok for deg?

Det var helt vilt mye arbeid. Som selvpublisist var det overveldende å kjenne på alt som hadde vært optimalt å få til kontra hva jeg klarer å strekke over som både forfatter, PR-ansvarlig, lagerarbeider, distributør, regnskapsfører, koordinator, forlegger osv. Men totalen er at det har vært utrolig gøy og ekstremt lærerikt.

Hva arbeider du med ved siden av ditt virke som forfatter ?

Til vanlig jobber jeg som sykepleier i kommunen, men for øyeblikket har jeg fått mulighet til å bare jobbe som forfatter.

Hva leser du selv? Er det en bok eller flere som har hatt betydning for ditt eget virke som forfatter?

Akkurat nå leser jeg Jan Kjærstads En tid for å leve. Veldig fascinerende så langt. Ellers leser jeg alt mulig utenom grøss. De bøkene som har betydd mest for meg er bøker fra barndommen som serien om Narnia, Ronja Røverdatter og Roald Dahls ville univers. Leste de om og om igjen.

Hva skriver du på nå?

Akkurat nå skriver jeg på neste bok i serien om Oria og på et historisk filmmanus jeg ikke kan si så mye om enda.

Har du noen gode råd til aspirantmedlemmene våre som ennå ikke har debutert?

Til deg som ikke har debutert enda: Drøm skamløse drømmer. Sett skyhøye mål. Jobb knallhardt, og det du ikke kan, spør du om. Det finnes masse kunnskap der ute, og det er verdt turen om du tør. For klart at du også kan!

Hva synes du Forfatterforbundet skal arbeide mer med i fremtiden?

Jeg synes Forfatterforbundet skal fortsette det fine arbeidet de gjør for å snakke forfatternes sak og skape et åpnere og mer inkluderende miljø rundt forfatterskap. Lage gode arenaer for å møtes, fortsette jobben for å skape økonomi til å utdanne nye stemmer og spre kunnskap.

Les mer om forfattteren på hennes nettside: www.birgittewerstad.no

Du finner flere artikler under: