Logo Forfatterforbundet
Forfatter Christian Wold
Forfatter Christian Wold

Møt Christian Wold

Tastaturprat :
Idéen bak spalten er å bli litt bedre kjent med norske forfattere på en uformell måte. Det stilles et fast sett med spørsmål som forfatterne svarer på.

Christian René Wold (f. 1972) er sosionom av yrke og har lang erfaring med kriminalforebyggende ungdomsarbeid. Han har bakgrunn som dørvakt, modell, stripper, spåmann, skuespiller og kriminell - en fortid han bruker både i sitt arbeid med vanskeligstilt ungdom og i sine romaner. Han er dessuten en av grunnleggerne av Skamløst Forlag og Skamløst Nettverk.

Når begynte du å skrive og når ble skrivingen et forfatterskap?

Begynte å skrive i 2013 etter å ha levert bacheloroppgave i sosialt arbeid. Hadde lenge gått og tenkt på å skrive noe basert på min fortid innenfor natt- og underverdenen i forskjellige metropoler. Kan nok for alvor si at skrivingen ble et forfatterskap i 2019 da jeg skulle stå på egne ben og fortsette å skrive frem den siste boka i trilogien min.

Fortell kort om hvordan du skriver og arbeider frem dine bøker

Som metode eller struktur benytter jeg meg av midlertidige plotlinjer som stadig endres underveis. Noe som også gir meg den friheten til å være kreativ og samtidig ofte overraske meg selv.

Hvor skriver du?

I en skriveprosess jobber jeg hele tiden ved hjelp av notatblokk, taleopptak på mobil og pc i sekken. Jeg kan gjerne sitte utendørs i flere timer en natt for å skrive ferdig en scene eller et kapittel.

Hvordan var prosessen med å utgi bok for deg?

Denne prosessen var lang på første bok. Jeg hadde møte med Aschehoug i 2013 og ble antatt tre år senere. Lærte sjukt mye av dyktige redaktører underveis og hadde nok aldri tenkt at det skulle gå med så mange timer til å ferdigstille et manus. Det ble nok relativt mange våkenetter i løpet av denne perioden.

Hva arbeider du ved siden av ditt virke som forfatter?

Jobber for Oslo kommune i Nav Sagene med oppfølging av unge voksne. Har samtidig gleden å være daglig leder for Skamløst Forlag. Er også ofte på veien med et endringsmotiverende foredrag – Hver dag er en Kamp!

Hva leser du selv? Er det en bok eller flere som har hatt betydning for ditt eget virke som forfatter?

For tiden leser jeg mange manus som sendes inn til forlaget og har samtidig stort utbytte av å jobbe frem noen av dem til utgivelse. Bortsett fra det så vil jeg gjerne trekke frem Garps verden av John Irving og Beatles av Lars Saabye Christensen, som gjorde stort inntrykk på meg i mine egne ungdomsår.

Hva skriver du på nå?

Jeg skriver på en true-crime sammen med forfatterkollega og nære venn Ulf-André Bjerkøe. Min neste Kiran-roman VERSUS og Osloeventyr Vol. 3, som alle forventes utgitt ila de neste to – tre årene.

Har du noen gode råd til aspirantmedlemmene våre som ennå ikke har debutert?

Oppfordrer aspirerende aspiranter til å ikke ta nei eller en refusjon som et avsluttende kapittel, men heller en mulighet til å få frem sine skriverier et annet sted. Konkurransen er stor, men det er markedet også. Forsøk å finne den rette kanalen for å formidle din stemme slik du selv ønsker det. Når det gjelder å først selge inn en bok som er utgitt, er mye opp til deg selv og ditt eget pågangsmot, her er bokhandlerbesøk et fint og nødvendig tips.

Hva synes du Forfatterforbundet skal arbeide mer med i fremtiden?

Forfatterforbundet gjør etter min mening mer enn noensinne forventet allerede og jeg bare håper på at vi vil vokse i medlemmer og samtidig sikre forfatteres virke og rettigheter i en bransje som er i stadig utvikling/endring. Forfatterforbundet tar seg tid til både små og store saker og viser gang på gang at pågangsmot lønner seg. Noe vi som forfattere burde støtte opp om til en hver tid.

Christian Wold har utgitt følgende bøker:
Klovnejakten (2017, Aschehoug), Spenn (2018, Aschehoug) Gribbene (2019, Skamløst Forlag) Osloeventyr Vol. 1 (2019, Skamløst Forlag), Osloeventyr Vol. 2 (2020, Skamløst Forlag), Kontra (2022, Skamløst Forlag).

Du finner flere artikler under: