Logo Forfatterforbundet
Forfatter Eirik Wekre
Forfatter Eirik Wekre, fotografert av Rolf M. Aagaard/Gyldendal forlag

Møt Eirik Wekre

Tastaturprat :
Idéen bak spalten er å bli litt bedre kjent med norske forfattere på en uformell måte. Det stilles et fast sett med spørsmål som forfatterne svarer på.

Eirik Wekre (f. 1966) er født og oppvokst i Oslo, hvor han fortsatt bor. Han er samboer, og har to voksne barn. I forsvaret spesialiserte Wekre seg først innen fjernoppklaring bak fiendens linjer, og siden i sikkerhet og kontraetterretning ved Troms Landforsvar. Han gjennomgikk videre opplæring ved Forsvarets Skole i Etterretnings- og Sikkerhetstjeneste (nå Etterretningshøyskolen). Under den kalde krigen arbeidet han bl.a. som sikkerhetsoffiser i samarbeid med allierte styrker og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Wekre studerte siden til to mastergrader i økonomi og ledelse og er også autorisert finansanalytiker. Han har jobbet som strategisk rådgiver, analytiker og forvalter i inn- og utland. Wekre debuterte som forfatter med Spill uten regler i 2005, og har utgitt åtte spenningsromaner på Gyldendal og en på Goliat Forlag. Noen av bøkene er også oversatt.

Når begynte du å skrive og når ble skrivingen et forfatterskap?

Jeg begynte å skrive i 2003, som terapi, og var heldig og fikk antatt manuset hos Gyldendal. Siden gikk det slag i slag. Etter en håndfull bøker kan man vel kalle det et forfatterskap.

Fortell kort om hvordan du skriver og arbeider frem dine bøker

Jeg skriver thrillere, dvs. spenningen er mer knyttet til om helten vil overleve og avverge den store katastrofen enn om hvem som er morderen. Utpreget plot-drevne historier som etter ide-fasen struktureres og omstruktureres mange ganger i regneark før jeg går løs på selve skrivingen. Intensive skriveperioder med selvpålagt dødlinjer etterfulgt av minst en måneds pause for å få tilstrekkelig avstand. Det blir gjerne åtte-ti manusrunder før språkvask.

Hvor skriver du?

Litt her og der, hjemme, på bibliotek, på kontoret – alle tidslommer som byr seg.

Hvordan var prosessen med å utgi bok for deg?

Det var mer omskrivning enn forventet.

Hva arbeider du ved siden av ditt virke som forfatter ?

Jeg jobber full tid som økonomisk rådgiver, mest med salg av bedrifter.

Hva leser du selv? Er det en bok eller flere som har hatt betydning for ditt eget virke som forfatter?

Jeg leser for lite. Ingen nevnt, ingen glemt.

Hva skriver du på nå?

Bok nummer ti er i sluttfasen.

Har du noen gode råd til aspirantmedlemmene våre som ennå ikke har debutert?

Skaff deg inntektsgivende arbeid først, evt. lær deg å leve på eksistensminimum.

Hva synes du Forfatterforbundet skal arbeide mer med i fremtiden?

Ingenting. Forfatterforbundet bør jobbe mindre med mange ting i fremtiden. Om noe bør det jobbes mer med fokus: Kunsten å velge bort mindre viktige saker. Målet bør være Minst mulig penger til administrasjon, mest mulig til forfatterne.

Les mer om denne spennende forfatteren på hans forfatterside www.eirikwekre.no

Du finner flere artikler under: