Logo Forfatterforbundet
Forfatter Katrine Wessel-Aas
Forfatter Katrine Wessel-Aas. Foto: Svein Finneide

Møt Katrine Wessel-Aas

Tastaturprat :
Idéen bak spalten er å bli litt bedre kjent med norske forfattere på en uformell måte. Det stilles et fast sett med spørsmål som forfatterne svarer på.

Katrine Wessel-Aas er 51 år, oppvokst i Trondheim, men bor på Bekkestua i Bærum med mann og to hunder (de to døtrene har flyttet hjemmefra for å studere). Hun har bakgrunn som journalist og redaktør, og har tidligere utgitt atten bøker i romanserien Kristiania (Bladkompaniet). De siste fire årene har hun skrevet og utgitt den historiske romanserien om Familien Winther (Pitch forlag) med handling lagt til Trondheim, England og Kristiania på slutten av 1800-tallet. Den niende boken, Emmas bok, kommer i februar. Hun har også skrevet en julebok som hører til Winther-universet.

Når begynte du å skrive og når ble skrivingen et forfatterskap?

Skrivegleden har alltid vært stor, og forfatterdrømmen har ligget der lenge. I mange år jobbet jeg som journalist i ukeblad og skrev mye, hver dag, men det var først da jeg fikk jobb som redaktør i bokforlag, og var med på å utvikle andres forfatterskap, at jeg våget å kaste meg ut i det selv. Jeg debuterte som forfatter i 2016. De siste årene har jeg jobbet som forfatter på heltid med to romanutgivelser i året.

Fortell kort om hvordan du skriver og arbeider frem dine bøker

Jeg er avhengig av en nokså detaljert synopsis for å klare å skrive i det tempoet som må til for å kunne utgi to romaner i året. Med god hjelp fra redaktør Inger Rødseth skriver jeg en handlingsplan og fyller ut etter hvert som handlingen skrider frem. Jeg er glad i research, og finner mye inspirasjon i gamle fotografier, malerier og historiebøker – som igjen kan bidra til å gi det ekstra krydderiet som gjør det så moro å skrive historisk feelgood.

Hvor skriver du?

For det meste hjemme, men jeg forflytter meg litt rundt omkring i huset. Jeg pleide å tilbringe stille morgentimer i sengen med kaffe og PC … inntil vi fikk valp med innebygd turbo og alle rutiner ble kastet om! Når det er sagt, er jeg glad for at hundene holder meg med selskap og drar meg med ut på tur.

Hvordan var prosessen med å utgi bok for deg ?

Fordi jeg jobbet som redaktør selv, var jeg godt kjent med den praktiske delen ved prosessen. Jeg var forberedt på tidspresset, visste viktigheten av å lytte til redaktøren, og ikke minst så var jeg forberedt på å måtte gå mange runder med manus. Det som nesten er umulig å forberede seg på, er forventningen og spenningen du kjenner på når utgivelsen nærmer seg! Én ting er å sitte der i ensomhet og skrive – noe annet er det å skulle presentere det for «hele verden»!

Hva arbeider du ved siden av ditt virke som forfatter ?

Jeg er forfatter på heltid.

Hva leser du selv? Er det en bok eller flere som har hatt betydning for ditt eget virke som forfatter?

Det blir altfor lite tid til å sette seg ned med en bok, men jeg fikk nye hodetelefoner til jul, og har tegnet lydbok-abo, så viljen er der! Håpet er å skåne synet i samme slengen. Anne B. Ragdes bøker om familien på Neshov er blant favorittene. Ragde skriver med varme og humor og har en helt spesiell evne til å skape uforglemmelige karakterer. Krim tør jeg kun lese midt på sommeren.

Hva skriver du på nå?

Jeg skriver på den tiende boken om familien Winther som skal ut i juli - i tillegg til andre hemmeligheter …

Har du noen gode råd til aspirantmedlemmene våre som ennå ikke har debutert?

Skriv litt hver dag og stol på alle tilbakemeldinger du får fra redaktøren eller andre som leser. Ikke vær hårsår, for du vil garantert måtte kverke mange yndlinger underveis! Å bygge et forfatterskap krever både tid, trening og selvtillit. Tro på deg selv – da vil du merke at teksten flyter lettere også.

Hva synes du Forfatterforbundet skal arbeide mer med i fremtiden?

Forfatterforbundet utretter allerede mye, og jeg har selv fått god hjelp i forbindelse med et kontraktspørsmål. Vissheten om at alle medlemmer, uansett sjanger eller antall solgte bøker, har et forbund i ryggen som støtter og gir råd når det trengs, er gull verdt. Jeg er ofte så dypt inne i skrivebobla at jeg ikke får med meg alt som skjer der ute – og det er ikke lite i vår bransje. Derfor er det ekstra godt med et forbund som følger med og taler forfatternes sak.

Du finner flere artikler under: