Logo Forfatterforbundet
Forfatter Siri Pettersen
Forfatter Siri Pettersen, foto: Julie Loen

Lanserer fantasy-pris

Med råd og tips fra lesere fra hele verden, har Siri Pettersen funnet måten hun vil gi noe tilbake til verden på etter sin suksess med fantasyseriene Ravneringene og Vardari. Hun lanserer Ravneringene-prisen!

– Jeg vil gi andre muligheten til å forfølge sin drøm, slik jeg gjorde, sier Siri Pettersen da vi spør henne om hvorfor hun oppretter en pris spesielt rettet mot ny, norsk fantasy-litteratur.

– Prisen er den eneste av sitt slag i Norge. Fantasy får ofte mye lidenskap, men lite midler, sier hun videre, – og jeg håper derfor at prisen kan øke tilfanget, og få flere fantasyforfattere til å fortsette å skape. Målet er jo å vokse, og skape bevissthet om sjangerens omfang og enorme verdi.

Siri Pettersen er det nærmeste vi kommer en dronning i fantasy-verden. Hennes bokserier på norønn grunn, Ravneringene (3 bøker; Odinsbarn , Råta og Evna) og den pågående Vardari (en bok utgitt så langt i serien, Jernulven, ny bok i serien forventet til høsten), har solgt i flere hundre tusen eksemplarer, og  er solgt til 19 land. Hun blir daglig kontaktet av lesere fra inn- og utland som elsker bøkene hennes, blant disse mange som har tegnet og malt fantastiske kunstverk med utgangspunkt i bøkene. Selv har Pettersen bakgrunn som tegneserieskaper og designer og setter derfor stor pris på akkurat denne delen av fan-henvendelsene.

Tok fri for å skrive

Pettersens eget kreative gjennombrudd som forfatter kom da hun tok to måneder fri fra jobben og kunne konsentrere seg fullt og helt om skrivingen.  Da hadde hun hatt historien i hodet i et tiår allerede.

– Den intense perioden var helt avgjørende for å komme videre med skrivingen, forteller hun. – Mange publiserer en bok, men fortsetter aldri å skrive.

Det er det hun gjerne vil gi muligheten til, i form av en pris pålydende 50 000.

Hun skal ha fullt eierskap til prisen, som deles ut av Pettersen selv, i samråd med bransjekolleger.

– Dette er ikke en pris man blir nominert til eller hvor forlag og forfattere selv melder inn bøker, forklarer hun.

Prisen er ment å deles ut årlig og deles ut til en ny, norsk fantasy-forfatter.

– Prisen skal være oppmuntring og en hjelp til å fortsette arbeidet, litt som et stipend eller en bonus. Det kommer ikke til å være en «årets beste bok»-pris, men gis til forfattere som skaper ting jeg elsker, og som fortjener å nå ut til flere, både i inn- og utland. Det håper jeg å kunne bidra til. Jeg vil forestillingen om at det bare er plass til noen ytterst få fantasy-forfattere til livs. Det er plass til mange flere!

Verden trenger fantasy!

Pettersen vil gjerne fungere som en mentor for prisvinnerne dersom de ønsker dette. Hun ser også for seg at hun vil promotere prisvinnerne på bokmesser og andre arrangementer hvor hun selv deltar.

– Fantasy-sjangeren trengs i dagens samfunn, sier hun, – og jeg vil bidra til at den får en enda større plass. Fantasy-litteraturen har en misjon, den utvider våre horisonter og fungerer som en inspirasjon til å tørre å gjøre store ting, til å bygge oss opp, til å tro at heltene fortsatt finnes, heltene som kan løse umenneskelige store utfordringer i situasjoner og tider hvor vi trenger det som mest.

Selv nevner hun Neil Gaimans Sandman som en av de store inspirasjonskildene fra sin egen ungdomstid, sammen med Sagaen om Isfolket av Margit Sandemo.

– Begge deler leste jeg om og om igjen som ung, kan hun fortelle.

– Det som er så spennende med fantasy-sjangeren er at den er i en slik rivende utvikling. Ofte hører man at fantasy er pubertilt og dårlig, fordi det "bare inneholder drager og sverd" osv. Men virkemidlene har ingenting med kvalitet å gjøre. Kristine Tofte ønsket å bevise at man kunne skrive gode bøker med alle disse elementene, og det gjorde hun med den norrøne fantasyromanen Song for Eirabu i 2009.

Trofaste lesere

Selv har Pettersen mottatt en rekke utmerkelser og priser for sitt forfatterskap, blant annet har hun vært nominert til Bokhandelprisen hele fem ganger, første gang for sin debutbok Odinsbarn, samt til mangfoldige andre priser i inn- og utland.

Selv gir hun leserne mye av æren for sin suksess.

– Jeg har møtt så mye velvilje og kjærlighet fra både lesere, bibliotekarer, bokhandlere og andre som er glad i bøker. På mange måter er det de som har vært mine mentorer. Det har vært så rørende å se sitt eget verk bli en så stor del av andres liv. Jeg får til og med bilder fra mennesker på andre siden av jorden som har tatovert logoen til Ravneringene på armen! Da forstår man at det man har skapt har gjort inntrykk.

Og nå vil hun altså hjelpe andre forfattere til å oppnå noe av den samme suksessen.

– Mitt mål er å kunne sitte på gamlehjemmet og si at den supersuksessen av en fantasy-forfatter hjalp jeg frem en gang.

Du finner flere artikler under: