Logo Forfatterforbundet

Forfatternes jul

Blir det tid til julefeiring eller går mesteparten av fridagene i julen med til skriving? Vi har spurt et knippe forfattere om hva de ser for seg for julen i år – og vi kan med en gang røpe at PC-en nok vil komme frem hos de fleste i deler av julen.

– Som forfatter har man kanskje alltid litt dårlig samvittighet. Man skulle skrevet mer, skulle gjort mer research eller på andre måter arbeidet med manus, også i julen, sier Lena Roer, da vi spør om hva slags planer hun har for fridagene fremover.

– Selv når man bare har lyst til å slenge seg på sofaen og se på en serie på Netflix, tenker man at man da i det minste burde se en serie eller dokumentar som har relevans for manus, fortsetter hun, — Hodet mitt tar på et vis aldri helt fri, likt sikkert slik mange forfattere har det.

I julen i år har hun imidlertid først og fremst satt seg fore å hygge seg med familien – og å arbeide på hjemmesiden sin. Roer arbeider i disse dager også med ferdigstillelsen av sin trilogi om Randi, som er basert på hennes egen bestemors oppveksthistorie i Kragerø på begynnelsen av 1900-tallet.
- Jeg vil oppdatere forfattersiden min før lansering av siste bind, så litt jobb blir det altså uansett i julen.

Myriam H. Bjerkli har heller ikke tenkt å bare ta fri i julen.
– Juleferien skal tilbringes delvis med fri sammen med familie, og delvis med redigering av min neste bok Grønnøyd monster som – hvis alt går etter planen - kommer før sommeren 2022. Den foregår i Vestfold, akkurat som mine fire tidligere krimbøker, og Håkon Haakonsen er fremdeles med som politietterforsker. Jeg tror den blir mørk, uhyggelig og veldig spennende! forteller forfatteren.
Juleaften feires hjemme i Norge med sju rundt bordet. Bjerkli hadde planer om å starte nyåret i Spania, men på grunn av nye restriksjoner går turen dessverre i vasken.
– Det er ingen steder jeg skriver bedre og lettere enn med utsikt utover Middelhavet og lyden av bølgene som eneste musikk, sier hun. -- I år blir det dessverre ikke noe av, men jeg ser fram til noen lange skriveøkter i biblioteket hjemme i stedet.
Bjerkli har dessuten allerede begynt å se for seg neste bok. – Det å starte på en ny bok – der alle veier og ideer er åpne - er alltid lystbetont, så jeg gleder meg!

Tom Egeland har også planer om skriving i julen, men først og fremst vil han tilbringe dagene sammen med familien.
– Barna har flyttet hjemmefra, men alle bor hjemme noen dager rundt julaften. Det er alltid like koselig. Jeg er familiens kokk, så nesten hele julaften står jeg på kjøkkenet.
Han har imidlertid lovet forlaget å levere førsteversjonen av manus til neste bok rett over nyttårshelgen, og er travelt opptatt med innspurten, så i romjulen blir det allikevel en del skriving.
– Men jeg skal nok klare å rive meg løs fra skrivehulen og tilbringe tid sammen med barna og barnebarna mine også, sier Egeland.

Lene Lauritsen Kjølner har hatt en travel førjulstid, med markedsføring av krim og to juleromaner, pluss flere oversettelser.
– Men fra lille julaften til andre juledag finner du meg iført komfortable klær, med god mat og litt bobler innen rekkevidde - og full av julestemning, sier Kjølner.
Hun har imidlertid planer om å skrive hun også.
-- Jeg har to oppfølgere planlagt, plottet og påbegynt - og de skal ferdigstilles. Og jeg gleder meg, spesielt etter å ha oversatt andres verk. Det klør i fingrene!

Og vi lesere gleder oss til bøkene!

God jul!

Du finner flere artikler under: