Logo Forfatterforbundet
Kulturminister Anette Trettebergstuen overrekker Brageprisen 2021 til Jon Fosse.
Kulturminister Anette Trettebergstuen overrekker Brageprisen 2021 til Jon Fosse.

Vi gratulerer Jon Fosse med Brageprisen!

Til varm applaus fra en samlet litteraturbransje på Dansens Hus i Oslo, vant Jon Fosse i går kveld Brageprisen for voksen skjønnlitteratur.

Juryen kaller romanen «Eit nytt namn» for «en mektig avslutning av et ruvende skjønnlitterært verk». I tillegg til Bragestatuett følger det med en sum på 75.000 kroner.

 

Juryens begrunnelse

«På mesterlig vis avsluttes Septologien med Eit nytt namn. Boka fungerer som enkeltstående roman, men kan likevel ikke vurderes løsrevet. Fortellingen om Asle, Jon Fosses storverk, er med dette fullendt.

Romanens ytre handling og persongalleri er skåret helt inn til beinet. Tematikken er like fullt svimlende. Skjebnens innvirkning på individet, maktesløshet og tilfeldigheter er aspekter ved livet og tilværelsen som har opptatt Fosse gjennom hele forfatterskapet. Gjennomgående sitter hovedpersonen og kunstmaleren Asle og ser ut av vinduet, hviler blikket mot et punkt i fjorden. Han beslutter at han ikke vil male lenger, rydder opp etter seg og leverer fra seg sine siste malerier til sitt faste galleri i Bjørgvin. Det er tid for å rydde opp, for å avslutte. Døden er mer og mer tilstedeværende i boka, og teksten flyter med tankene til Asle. Det er nåtid og fortid, tro og tvil, liv og død, to ulike skjebneforløp hos Asle og hans navnebror Asle – og hele tiden vender han tilbake til sitt livs kjærlighet, Ales, som døde så altfor tidlig.

Teksten bæres frem av ordknapphet, gjentakelser og stadige skifter i tid og sted, uten et eneste punktum. Det kan tidvis være krevende for leseren, for forfatteren forlanger tilstedeværelse. Teksten har så definitivt noe suggererende og messende over seg, som en gjentakende Ave Maria med den evige perletrillingen mellom fingrene. Det religiøse er mer fremtredende hos Fosse her enn vi er vant med, også fra de to første utgivelsene av Septologien. Korset, rosenkransen, tro og tvil blir hyppig og direkte behandlet gjennom teksten. Likevel evner forfatteren ved et gjennomgående meget høyt litterært nivå å holde teksten fengslende for leseren uavhengig av dennes religiøse oppfatning.

Eit nytt namn er en mektig avslutning av et ruvende skjønnlitterært verk.»

 

Vinnerne av de andre klassene

  • I barne- og ungdomslitteratur vant Erlen Skjetne med Eit anna blikk
  • I sakprosaklassen vant Lena Lindgren med Ekko. Et essay om algoritmer om begjær
  • I åpen klasse, som i år var forbeholdt sakprosa for barn og unge, vant Mariangela di Fiore og Cathrine Trønnes Lie med boka Søstre. Min historie etter Utøya
  • Og så ble det altså Jon Fosse og romanen Eit nytt namn som vant prisen for skjønnlitteratur for voksne.
  • Vinner av årets hederspris ble Liv Køltzow!

Vi gratulerer alle de flotte vinnerne!

 

Les om hvem som var nominert her!

Du finner flere artikler under: