Forfatter Laila Brenden

Møt Laila Brenden

Tastaturprat :
Idéen bak spalten er å bli litt bedre kjent med norske forfattere på en uformell måte. Det stilles et fast sett med spørsmål som forfatterne svarer på.

Laila Brenden sier selv at hun har levd i over 60 deilige år, og at hun er heldig som kan skrive bøker på fulltid. Livet som naturfaglærer, leirskolelærer, freelance skribent og skolebokredaktør i Aschehoug forlag, har gitt henne mange nyttige erfaringer og gode dager.

Med røtter i Gudbrandsdalen og en forkjærlighet for fjell og vidde, er det ikke rart at hun trives best i høyden, på bre eller ved et fiskevann. Hun har utgitt flere faktabøker i naturfag, 40 bøker i serien om Hannah, og 43 bøker i serien Fjellroser. I 2019 ga hun ut den historiske romanen Toner fra en stille skog, og i 2021 kom oppfølgeren Skygger under overflaten. Alle bøkene er oversatt til ulike språk, bl.a. svensk, polsk og tysk.

Når begynte du å skrive og når ble skrivingen et forfatterskap?

Jeg begynte for alvor å skrive bøker i året 2000. En fin markering på et millenniumskifte. Skrivingen foregikk på kveldstid, etter endt arbeidsdag i Aschehoug. Det var artig å kunne arbeide med egne tekster, og den første tiden så jeg på skrivingen som en ren hobby. En hobby som este ut, og som i 2003 ble til slektssagaen om Hannah. Salget gikk svært godt, og etter en stund som dobbeltarbeidende, våget jeg å si opp redaktørjobben i Aschehoug etter atten år i forlaget. Et skummelt valg, men jeg har aldri angret.

Fortell kort om hvordan du skriver og arbeider frem dine bøker

Bøkene begynner ofte med en ide som kommer seilende med vinden under fjellturer. Sikkert fordi jeg da fristiller aller tanker og er mer mottagelig for impulser. Men det hender også at jeg får en bokidé ved å gå på konsert, eller studere ansikter i en butikkø. Ideene må modnes, og det kan gå år før de kommer ned på papiret. Da har jeg først skrevet et plot, forandret plottet sikkert ti ganger, og enda én gang. Jeg er en mester til å fravike plottet, og etter noen få sider tar historien gjerne en ny retning. Men de store linjene følger jeg. Jeg har alltid en begynnelse og en slutt klar, og kjernen i fortellingen ligger fast.

Hvor skriver du?

Jeg skriver mye i hjemmehulen, men aller best i skrivestua i Bøverdalen. Der er det ro og lunt.

Hvordan var prosessen med å utgi bok for deg?

Jeg hadde et veldig avslappet forhold til utgivelse. Dette var jo bare en hobby. Jeg visste hvor vanskelig det var å få storsalg, så forventningene var nokså moderate. Men jeg måtte jo ta sjansen når den bød seg, og det ble en stor overraskelse når bøkene solgte så godt.

Hva arbeider du ved siden av ditt virke som forfatter?

Jeg er så heldig at jeg kan leve av å skrive på heltid.

Hva leser du selv? Er det en bok eller flere som har hatt betydning for ditt eget virke som forfatter?

Jeg leser mange forskjellige sjangre. I ungdommen leste jeg alle bøkene til Mikkjel Fønhus og Trygve Guldbrandsen. Jeg fant noe der som aldri slapp taket i meg. I dag leser jeg ofte dokumentariske bøker om reiser og opplevelser, gjerne fra kalde strøk og høyt mot himmelen. Alt etter årstid og sinnsstemning, leser jeg lyrikk, kunsthistorie, seriebøker, historiske romaner, klassikere og samtidslitteratur. Mangfoldet i utgivelser er en gave til bokelskere, og det er mye snadder bakenfor bestselgerne bare en tar seg tid til å lete.

Hva skriver du på nå?

Nå skriver jeg på den siste boka i trilogien om Ane. Toner fra en stille skog og Skygger under overflaten er allerede ute.

Har du noen gode råd til aspirantmedlemmene våre som ennå ikke har debutert?

Det beste rådet jeg kan gi er; LES. Les litteratur av ulike sjangre. Fråts i kjente og ukjente tekster, for da modnes skrivehjertet. Kanskje uten at du merker det.

Hva synes du Forfatterforbundet skal arbeide mer med i fremtiden?

Gode stipendordninger er et viktig hjelpemiddel for å styrke litteraturmangfoldet og for å oppmuntre nye og etablerte forfattere. Arbeidet med stipendordninger vil være et område som alltid bør ha stort fokus.