Forfatter Janne Aasebø Johnsen
Forfatter Janne Aasebø Johnsen, fotografert for Kulturhjerte

Møt Janne Aasebø Johnsen

Tastaturprat :
Idéen bak spalten er å bli litt bedre kjent med norske forfattere på en uformell måte. Det stilles et fast sett med spørsmål som forfatterne svarer på.

Janne Aasebø Johnsen er utdannet lektor og har mastergrad i psykososialt arbeid med barn og unge. For tiden jobber hun deltid på Høgskolen i Innlandet, Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk, Senter for livslang læring som prosjektleder i tillegg til at hun skriver. Hun har gitt ut nærmere 60 bøker for barn og unge og  har skrevet 13 skuespill og teksten på flere sanger. Hun er blant annet fast dramatiker for Kulturhjerte. I tillegg stiftet hun sitt eget forlag, Skråblikk forlag i 2013, hvor hun har gitt ut 13 bøker. Hun har akkurat gitt ut boken Livet fra et fugleperspektiv.

Når begynte du å skrive og når ble skrivingen et forfatterskap?

Jeg begynte å skrive i 1996, deltok på mitt første skrivekurs i 1999 og fikk gitt ut min første ungdomsroman på Cappelen Damm i 2008.

Fortell kort om hvordan du skriver og arbeider frem dine bøker

Jeg skriver og jobber med tekst hver eneste dag. Noen dager i flere timer, og noen dager bare i korte øyeblikk. Jeg planlegger hva jeg skal skrive når og jeg er forholdsvis god til å holde deadlines. Jeg skriver på det jeg har planlagt, men jeg har ofte flere manus oppe slik at jeg noterer på det som måtte dukke opp.

Hvor skriver du?

Jeg skriver stort sett i sofaen hjemme.

Hvordan var prosessen med å utgi bok for deg ?

Jeg brukte lang tid på å få utgitt en bok, og enda lengre tid før jeg fikk bli medlem i en forfatterforening. Jeg hadde ikke egentlig forventet noe for det viktigste for meg var å skrive. Jeg har ikke hatt noe valg, jeg måtte skrive, selv om jeg synes det er slitsomt.

Hva arbeider du ved siden av ditt virke som forfatter?

Prosjektleder ved Høgskolen i Innlandet.

Hva leser du selv? Er det en bok eller flere som har hatt betydning for ditt eget virke som forfatter?

Jeg leser mest fagbøker tilknyttet min stilling som prosjektleder. Som forfatter har Velkommen til språket av Kjersti Wold og Gro Dahle hatt stor betydning. Jeg har forresten vært på flere kurs med både Gro Dahle og Kjersti Wold og anbefaler alle om å melde seg på de kursene de arrangerer og lese bøkene de har skrevet.

Hva skriver du på nå?

Nå skriver jeg læreverk i KRLE sammen med Carine Holt, Anne Reinfjord Solberg og Therese Wolden Tandal. I tillegg er jeg med i et nordisk dramatikerprosjekt og i Skråblikk forlag har jeg nettopp gitt ut Livet fra et fugleperspektiv av Tove Saltkjelsvik Gaukerud. Tove er forresten medlem i Fagforbundet. På trappene ligger et Julehefte, en scenetekst om #metoo, en erindringsbok om kultur for læring, en billedbok skrevet av Amela Koluder og en utstillingskatalog i samarbeid med fotograf Jørn Hagen.

Har du noen gode råd til aspirantmedlemmene våre som ennå ikke har debutert?

Mitt råd er å aldri gi seg. Skriv, les og jobb med tekst hver eneste dag.

Hva synes du Forfatterforbundet skal arbeide mer med i fremtiden?

Jeg synes Forfatterforbundet skal fortsette slik de har begynt og jeg synes det har vært mange og gode muligheter for å komme med innspill. Jeg synes forbundet burde fortsette med noen digitale treff, slik at vi som bor utafor Oslo-gryta kanskje har mulighet til å delta på møter. Jeg skulle ønske det var lokallag i hvert fylke (på sikt)