liv_alver_2_1790x1000
Liv Margareth Alver

Møt Liv Margareth Alver

Tastaturprat :
Idéen bak spalten er å bli litt bedre kjent med norske forfattere på en uformell måte. Det stilles et fast sett med spørsmål som forfatterne svarer på.

Liv Margareth Alver er født i 1955 i Oslo, og oppvokst i drabantby i Bergen.Hun har gitt ut 2 scifi romaner, 5 fantasy-romaner og populærserier (Hanseatene 24 bøker, Brytningstid 8. Slangeringen 3) + diverse, tilsammen 42 bøker totalt. Hun har også oversatt 13 romaner til norsk fra engelsk.

Når begynte du å skrive og når ble skrivingen et forfatterskap?

Jeg er historieforteller og begynte å fortelle før jeg kunne snakke. Etter at jeg fikk antatt en novelle i «Dragsug, Ny norsk Science fiction» der Bing og Bringsværd var redaktører i 1977, begynte jeg for alvor på min første roman. Debuterte på Gyldendal med romanen «Oora og Gaios» i 1982. (40 år neste år.)

Fortell kort om hvordan du skriver og arbeider frem dine bøker. (arbeidsmetode.)

Lager en disposisjon som er under stadig omarbeiding etter hvert som prosessen skrider frem. Jeg gjør mye bakgrunnsarbeid, enten jeg skriver historiske serier eller ren fantasi (driver med universbygging uansett.) Er utdannet arkeolog, og har historie og religionsvitenskap i min akademiske bakgrunn.

Hvor skriver du?

Har kombinert stue og kontor/bibliotek. Bøker er verdens beste isolasjon i tillegg til at ingenting er som en papirbok.

Hvordan var prosessen med å utgi bok for deg (forventninger kontra virkelighet)?

Da jeg begynte å skrive min første bok for snart 40 år siden hadde jeg ingen ide om hvordan det skulle være, jeg ville bare skrive. Jeg var 22, og 26 da jeg debuterte. På Gyldendal tok de seg godt av meg, og jeg lærte enormt under prosessen.

Hva arbeider du ved siden av ditt virke som forfatter (hvis noe)?

Har jobbet som oversetter, og det er utrolig lærerikt, særlig om en får lov å oversette/gjendikte en av de virkelig gode forfatterne.

Hva leser du selv? Er det en bok eller flere som har hatt betydning for ditt eget virke som forfatter?

Har alltid lest mye, men vil si at to av forfatterne jeg har hatt gleden av å oversette bøker av har vært veldig viktige for meg som forfatter, Scifi mester Robert Silverberg og engelske Philip Pullman. For tiden leser jeg paranormal cosy romance.. innimellom faglitteratur om romertiden.

Hva skriver du på nå?

Jobber med den avsluttende boken i jernalderserien Slangeringen, historisk fantasy for unge voksne (og alle andre som liker sjangeren) Serien har 4 bøker. Bruker materialet som jeg la opp til hovedfag i arkeologi i sin tid.

Har du noen gode råd til aspirantmedlemmene våre som ennå ikke har debutert?

Gode råd? En skal aldri gi opp hvis det å skrive er det en virkelig vil. Som R. Silverberg sa, bygg en solid ramme, ha styring med bakgrunn og alt du kunne komme til å trenge av materiale. Når rammen er trygg og solid kan du slippe taket og fly fritt.

Hva synes du Forfatterforbundet skal arbeide mer med i fremtiden?

Siden jeg har opplevd å være forfatter på full tid og bli kronisk syk, er jeg veldig opptatt av bedre løsninger for forfattere når slikt skjer, og for eldre forfattere, vi får jo ikke full uttelling for forfatterskapet i eksisterende pensjonsordninger. Det er ikke alle som tjener nok til sykeforsikring, og har muligheten til å ha pensjonssparing.