Logo Forfatterforbundet

Tilbyr seg å være krim-coach

– Mange krimforfattere har forbløffende god innsikt i politiarbeid og etterforskningsmetoder, sier Jan Robert Henriksen (alias JR Henrixen), – men jeg har også lest en del krimromaner hvor forfatteren helt tydelig burde rådført seg bedre. Det er her jeg tror jeg kan bidra med litt hjelp og råd til forfatterkollegaer.

 

Mange vil kjenne Jan Robert Henriksen som komikeren yann-robert som gjennom flere tusen forestillinger og TV-opptredener i Norge og Sverige har underholdt publikum med sine buktalerfigurer. I tillegg til de fysiske forestillingene har dessuten hundretusenvis sett hans morsomme opptredener via You-tube, og han regnes som en av Norges mest erfarne komikere.

Henriksen har imidlertid gjennom hele sitt yrkesliv vært ansatt i politiet (bortsett fra åtte år da han var komiker på heltid) og har god innsikt og lang erfaring i politiarbeid og etterforskningsmetoder.

– Helt fra jeg var svært ung har min store interesse vært å etterforske forbrytelser og fakke kriminelle, forteller Henriksen, – det var mitt hovedfokus gjennom hele min karriere i Politiet. Jeg brød meg aldri med å bli leder og klatre på karrierestigen, jeg ville rett og slett etterforske og «fakke tjuver».

Gjennom sine mer enn tretti år i Politiet arbeidet han blant annet i de fleste avdelingene i Krimavdelingen og tok ekstrautdannelse i kriminologi. På slutten av sin karriere tok han i tillegg en juss-utdannelse. Alt dette har gitt ham en unik innsikt og erfaring som han bruker i bøkene sine.

– Da jeg nådde ordinær pensjonsalder i Politiet, vurderte jeg om jeg skulle fortsette som politiadvokat i noen år, men jeg hadde da så smått begynt å skrive på den første krimromanen, så jeg tok en avgjørelse: etter mange år med dobbelt- og trippelarbeid var det på tide å bare konsentrere seg om én ting. Jeg gikk av med pensjon og begynte å skrive og har ikke stoppet siden.

Bare minutter før vår samtale satte faktisk Henriksen sluttpunktum for sin 4. bok i serien om etterforsker Jan Petter Salte. Første roman kom i 2018 og alle bøkene har fått god mottakelse og fine anmeldelser. Den første boken ble gitt ut på ordinært forlag, men de neste bøkene i serien har Henriksen valgt å utgi på eget forlag.

– Jeg oppdaget at jeg ved å signere den såkalte normalkontrakten faktisk ikke lenger eide mitt eget verk, og dette syntes jeg ble helt urimelig. Nå hyrer jeg selv inn høyt kvalifiserte redaktører, språkvaskere og korrekturlesere og utgir romanene på eget forlag.

Selv om romanene tar for seg alvorlige temaer som krigsforbrytelser, cyperkriminalitet og narkokriger, ville forfatteren at romanene også skulle få folk til å lette på smilebåndet underveis.

– Man kan si at jeg i romanene har kombinert alt jeg har drevet med; kriminal-/politiarbeid, humor og skriving. Jeg ble advart mot å blande komikk inn i krimmen, men det har fungert veldig godt og folk liker det i bøkene mine.

 

Tilbyr hjelp til forfatterkollegaer

Forfatteren er opptatt av samarbeid mellom forfattere og vil gjerne bidra med sin kunnskap til aspirerende krimforfattere.

– Mange forfattere har virkelig forbløffende god innsikt i politiarbeid og etterforskning, men noen ganger leser jeg krimromaner hvor jeg tenker at her burde forfatteren ha gjort bedre research.

En ting Henriksen legger godt merke til er logiske brister.

– En forfatter bør etterstrebe å få rene polisiære arbeidsmetoder så riktig og troverdige som mulig, men det er enda viktigere at man unngår logiske brister både i arbeidsmetoder og i fortellingen generelt. Logiske brister kan hvem som helst se og irritere seg over uavhengig av om man vet mye om politiarbeid eller ikke.

Forfatteren sammenligner det å skrive om noe du ikke har førstehåndskunnskap om, som å skyte på blink.

– Det er greit at du ikke treffer helt i senter, vi snakker jo tross alt om fiksjon, men det er viktig ikke å skyte helt utenfor skiven!

Henriksen tilbyr seg derfor å bistå forfatterkollegaer med råd og tips.

– Jeg kan svare på enkle polisiære spørsmål og være en sparringspartner for de forfatterne som ønsker å tilpasse romanene sine mest mulig til virkeligheten.Politiarbeid består av svært mange småting og detaljer som jeg kan mye om.

Forfatteren har, i tillegg til sin egen erfaring, et stort kontaktnett og vet hvem han kan spørre dersom spørsmålene skulle gå utover hans kompetanseområde. Selv ringer han tidligere kollegaer nesten ukentlig for å spørre dem om små og store ting i forbindelse med egen skriving.

– Det er viktig å spørre dem som har peiling – romanene blir så mye bedre hvis alt er logisk og troverdig, sier forfatteren og inviterer alle som vil til å ta kontakt.

Jan Robert Henriksen kan nås på telefon 92450958 eller på e-post.

 

Les mer om forfatteren og hans romaner her.

.

Du finner flere artikler under: